Barack Obama nu participă la summit-ul APEC din Rusia

Barack Obama.
Barack Obama. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama nu va participa la summit-ul APEC (Cooperare Economică Asia-Pacific), care va avea loc în Rusia. Anunţul survine după ce Vladimir Putin a declarat că nu va lua parte la summit-ul G8 din SUA, relatează Vedomosti.

Barack Obama a anunţat Kremlinul că nu poate veni la summit-ul APEC de la Vladivostok, care va avea loc între 1 şi 8 septembrie, deoarece va participa la Convenţia naţională a Partidului Democrat, care începe pe 3 septembrie, a precizat un diplomat rus.

Potrivit site-ului Convenţiei, la 6 septembrie, Obama va accepta, în mod oficial, nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Presa rusă notează că absenţa liderului de la Casa Albă va afecta imaginea summit-ului.

Kremlinul a investit miliarde de ruble pentru modernizarea infrastructurii din Vladivostok. De altfel, Putin a precizat că dezvoltarea economică a Extremului Orient rus reprezintă o prioritate a mandatului său.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că preşedintele SUA nu a fost deranjat de decizia lui Vladimir Putin de a nu participa la summit-ul G8, care va avea loc săptămâna viitoare, la Camp David, Maryland.

Putin l-a sunat miercuri pe Obama pentru a-i transmite că în locul său va veni premierul Dmitri Medvedev. Vladimir Putin şi-a motivat absenţa prin faptul că este ocupat cu formarea noului guvern, după ce a fost învestit, la 7 mai, în funcţia de preşedinte.

”Nu a fost o surpriză (...) A fost ceva ce am înţeles”, a spus Carney. El a negat speculaţiile potrivit cărora Putin a folosit pretextul negocierilor privind formarea noului guvern - sarcină care, de altfel, revine primului ministru - pentru a evita o participare la G8, unde ar fi putut exista critici privind violenţele forţelor de ordine asupra protestatarilor din capitala rusă, notează Moscow Times.

”Nu am fost dezamăgiţi. Preşedintele (n.r.- Barack Obama) şi preşedintele Putin au avut o conversaţie foarte bună”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, adăugând că Obama aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Putin, luna viitoare.

Cei doi lideri au programată o întâlnire bilaterală în marja summit-ului 20, care la avea loc la Los Cabos, Mexic, între 18 şi 19 iunie.