Medvedev opreşte 'resetarea' ruso-americană (revista presei)

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev. (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut o declaraţie extrem de dură cu privire la desfăşurarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa, scriu ziarele moscovite de joi, comentând mesajul televizat din ajun al liderului de la Kremlin.

Medvedev a dat 'cancel' 'resetării' ruso-americane, titrează oficiosul Izvestia. Dmitri Medvedev a anunţat cum va neutraliza Rusia scutul american, semnalează şi Kommersant. Şeful statului rus a enumerat o serie de măsuri de retorsiune pe care le va lua ţara sa. El a decis să facă publice aceste planuri după eşecul negocierilor cu preşedintele american Barack Obama la recentul summit de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). În ciuda reacţiei dure a Kremlinului, surse din Alianţa Nord-Atlantică afirmă că realizarea sistemului antibalistic nu va fi frânată. Aceasta înseamnă că resetarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA este cel puţin suspendată, iar dialogul vizând apărarea antirachetă va fi îngheţat pe durata lui 2012 - an electoral atât în Rusia, cât şi în SUA, concluzionează publicaţia rusă.

Elaborarea textulului declaraţiei lui Medvedev a început încă acum o lună. Proiectul documentului, care transmitea iniţial un mesaj diplomatic, a fost pregătit de Ministerul rus al Afacerilor Externe şi transmis Kremlinului, care s-a ocupat de înăsprirea declaraţiei pe cât posibil. La aceasta au contribuit şi Consiliul de Securitate, Ministerul rus al apărării şi reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. Setul de măsuri anunţat de Medvedev a fost discutat la şedinţa Consiliului de Securitate din septembrie, mai precizează cotidianul.

Dmitri Medvedev a mizat pe tonul aspru în dialogul cu SUA şi NATO, comentează şi Nezavisimaia Gazeta, arătând că declaraţia preşedintelui rus era mult aşteptată, dar a surprins prin duritatea sa. Medvedev a cerut Ministerului Apărării şi forţelor armate să instaleze în componenta de luptă a staţiilor radar sisteme de avertizare a atacurilor cu rachete în enclava Kaliningrad şi a ameninţat că se retrage din tratatul ruso-american START privind limitarea arsenalelor nucleare. Dacă Rusia va ieşi cu adevărat din START, aceasta va însemna că pune punct 'resetării' relaţiilor ruso-americane, comentează Izvestia.