Guma de mestecat eliberează sute de microplastice în gură, potrivit unui studiu

(Pixabay)
Redacţia
29.03.2025

Guma de mestecat eliberează sute de bucăţi mici de plastic direct în gura oamenilor, au declarat marţi cercetătorii, avertizând totodată asupra poluării create de dulciurile pe bază de cauciuc, informează Science Alert.

Micul studiu vine în contextul în care cercetătorii au descoperit din ce în ce mai multe fragmente mici de plastic numite microplastice în întreaga lume, de pe vârful munţilor până pe fundul oceanului - şi chiar în aerul pe care îl respirăm.

Aceştia au descoperit, de asemenea, microplastice răspândite în corpul uman - inclusiv în plămâni, sânge şi creier - stârnind temeri cu privire la efectul potenţial pe care acest lucru l-ar putea avea asupra sănătăţii.

„Nu vreau să alarmez oamenii”, a declarat pentru AFP Sanjay Mohanty, cercetătorul principal din spatele noului studiu, care nu a fost încă revizuit de colegi.

Nu există dovezi directe care să arate că microplasticele sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, a declarat Mohanty de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Studiul pilot a urmărit, în schimb, să ilustreze un alt mod puţin cercetat prin care aceste bucăţi de plastic, în mare parte invizibile, pătrund în corpul nostru - guma de mestecat.

Lisa Lowe, doctorandă la UCLA, a mestecat câte şapte bucăţi din fiecare dintre 10 mărci de gumă, înainte ca cercetătorii să efectueze o analiză chimică a salivei sale.

Aceştia au constatat că un gram de gumă a eliberat în medie 100 de fragmente microplastice, deşi unele au eliberat mai mult de 600. Greutatea medie a unui baton de gumă este de aproximativ 1,5 grame.

Persoanele care mestecă aproximativ 180 de bucăţi de gumă pe an ar putea ingera aproximativ 30.000 de microplastice, au declarat cercetătorii.

Mohanty a subliniat că acest lucru este insignifiant în comparaţie cu multe alte moduri în care oamenii ingerează microplastice.

De exemplu, alţi cercetători au estimat anul trecut că un litru de apă dintr-o sticlă de plastic conţine în medie 240.000 de microplastice.

"Anvelope, pungi şi sticle de plastic"

Cea mai comună gumă de mestecat vândută în supermarketuri se numeşte gumă sintetică, care conţine polimeri pe baza de petrol pentru a obţine acel efect de mestecare, au spus cercetătorii.

Cu toate acestea, ambalajele nu menţionează niciun plastic printre ingrediente, folosind doar cuvintele „pe bază de gumă”.

„Nimeni nu vă vă spune ingredientele”, a spus Mohanty.

Cercetătorii au testat cinci mărci de gumă sintetică şi cinci de gumă naturală, care utilizează polimeri pe bază de plante, cum ar fi seva copacilor.

„A fost surprinzător faptul că am constatat că microplasticele erau abundente în ambele”, a declarat Lowe pentru AFP.

David Jones, un cercetător de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie neimplicat în studiu, a declarat că a fost surprins că cercetătorii au găsit anumite materiale plastice care nu sunt cunoscute ca fiind în gumă, sugerând că acestea ar fi putut proveni dintr-o altă sursă în laborator.

Dar rezultatele generale nu au fost „deloc surprinzătoare”, a declarat el.

Oamenii tind să se „sperie puţin” atunci când li se spune că elementele constitutive ale gumei de mestecat sunt similare cu ceea ce se găseşte „în anvelopele maşinilor, pungile şi sticlele de plastic”, a spus Jones.

Oliver Jones, profesor de chimie la Universitatea RMIT din Australia, a declarat că, dacă numărul relativ mic de microplastice ar fi înghiţite, acestea „ar trece probabil direct prin tine fără niciun impact”.

„Nu cred că trebuie să încetaţi să mestecaţi gumă”.

Lowe a avertizat, de asemenea, cu privire la poluarea cu plastic provenită de la guma de mestecat - în special atunci când oamenii „o scuipă pe trotuar”.

National Confectioners Association, care reprezintă producătorii de gumă de mestecat din Statele Unite, a declarat că autorii studiului au admis că „nu există niciun motiv de alarmă”.

„Guma de mestecat poate fi savurată în siguranţă, aşa cum a fost timp de mai bine de 100 de ani”, a declarat aceasta, adăugând că ingredientele au fost aprobate de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente.

Studiul, care a fost trimis spre publicare într-un jurnal evaluat de colegi, a fost prezentat la o reuniune a Societăţii Americane de Chimie din San Diego.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor