Bacterie capabilă să modifice parfumul florilor de măr şi păr, distruge pomii

"Erwinia amylovora" este unul dintre principalii agenţi patogeni ai celor doi pomi fructiferi. Este capabil să schimbe parfumul florilor copacilor afectaţi, astfel încât albinele, înşelate de noul buchet de parfum, să transporte bacteria de la o plantă la alta.
Patogenul cauzal "Erwinia amylovora"
Patogenul cauzal "Erwinia amylovora" (Wikipedia.org)

Mirosul florilor de măr şi păr nu este întotdeauna acelaşi: un agent patogen este capabil să le modifice aroma favorizând astfel răspândirea sa din floare în floare prin intermediul albinelor. Descoperirea acestei strategii ingenioase de propagare se datorează unui grup de cercetători de la Universitate din Bologna şi Universitatea din Bolzano din Italia. Rezultatul studiului - publicat în The Journal ISME – demonstrează cum Erwinia amylovora, unul dintre principalii agenţi patogeni care afectează merii şi perii, este capabil să schimbe parfumul florilor copacilor afectaţi, astfel încât albinele, înşelate de noul buchet de parfum, transportă bacteria de la o plantă la alta.

Erwinia amylovora, afirmă cercetătorii din Bologna, este cunoscut a fi responsabil pentru boala contagioasă “ciuma de foc” sau “focul bacterian”, una dintre cele mai grave boli infecţioase a pomilor fructiferi, cum ar fi merii, perii şi alţi membri ai familiei rozacee. În condiţii optime, boala poate distruge o livadă întreagă într-un singur sezon de creştere.

Agentul patogen Erwinia amylovora este o bacterie Gram-negativă din familia Enterobacteriaceae. Părul este pomul fructifer cel mai sensibil, dar mărul, moşmonul japonez, gutuiul, zmeura şi alte plante rozacee sunt, de asemenea, vulnerabile. Boala este considerată a fi originară din America de Nord, de unde s-a răspândit în cele mai multe părţi din restul lumii.

Într-un timp scurt, infecţia poate progresa până la moartea întregului copac. Pericolul bolii este agravat în special de uşurinţa cu care bacteria este capabilă să se răspândească prin intermediul insectelor polenizatoare. Şi tocmai pe acest aspect s-a concentrat activitatea grupului de cercetare.

Cercetătorii au observat că, dacă sunt puse să aleagă între florile sănătoase şi cele afectate de bacterii, albinele le preferă pe cele sănătoase. Motivul? Aromele emise de florile bolnave.

„Cercetările noastre - explică Francesco Spinelli, profesor la Universitatea din Bologna, care a coordonat studiul - scoate în evidenţă modul în care Erwinia amylovora, unul dintre principalii agenţi patogeni de măr şi păr, este capabil să schimbe aroma florilor gazdei sale: strategie care favorizează trecerea bacteriilor de la florile bolnave la cele sănătoase", relatează publicaţia La Repubblica.

Totul provine dintr-o reacţie naturală a plantei care, odată ce a fost afectată de bacterie, îşi activează apărarea prin emiterea unor compuşi volatili specifici pe care albinele le pot percepe.

„După infectare - continuă Spinelli - pomiii reacţionează prin producerea unor compuşi mirositori, printre care există, în special, acidul salicilic, o moleculă cheie pentru mecanismele de apărare ale plantelor, dar, de asemenea, un compus repelent pentru albine“, potrivit aceleiaşi publicaţii. Florile copacilor bolnavi sunt, prin urmare, mai puţin "atractive" pentru albine decât cele sănătoase.

De ce se răspândeşte infecţia

"Reacţia plantelor bolnave - explică profesorul - nu poate să blocheze complet munca albinelor, care sunt împinse să se aşeze pe flori". Pe scurt, numărul albinelor care ajung la pomiii bolnavi este mai mic decât al celor care îi aleg pe cei sănătoşi, dar este suficient pentru a răspândi bacteria. „Odată ce o albină se aşează pe o floare bolnavă, aceasta vine contaminată cu bacteria şi, în acelaşi timp, este respinsă de acţiunea repelentă a compuşilor odoranţi produşi de planta bolnavă. Ca urmare, floarea următoare pe care albina o va alege va fi, probabil, cea a unui copac încă sănătos: în acest fel infecţia continuă să se transmită din plantă în plantă".

Prin exploatarea reacţiilor naturale de apărare ale plantelor şi munca albinelor, Erwinia amylovora se poate răspândi rapid şi eficient. "Acest agent patogen - conchide Spinelli - este capabil să manipuleze într-un mod foarte rafinat interacţiunea simbiotică dintre plante şi polenizatori pentru a se răspândi". O abilitate care poate distruge culturi întregi.

Articol ştiinţific de referinţă: Pathogen-induced changes in floral scent may increase honeybee-mediated dispersal of Erwinia amylovora

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură