Avocatul Poporului, în linie cu PSD. A atacat OUG privind organizarea unui referendum local odată cu alegerile

La îndemnul PSD, Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa de urgenţă care permitea organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale. În baza acestui act normativ, în ziua alegerilor se putea organiza referendum de unificare a localităţii Sînmartin cu municipiul Oradea.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După două tentative eşuate din cauza prezenţei slabe la vot, Primăria Oradea - condusă de liberalul Ilie Bolojan, secretar general al partidului - vrea să organizeze un nou referendum de unificare cu localitatea Sînmartin, casa celebrelor Băi Felix. Guvernul Cioloş a venit în sprijinul iniţiativei şi a dat OUG nr. 15/2016 care permite organizarea unui referendum în aceeaşi zi şi în aceleaşi secţii de vot cu alegerile locale.

Mişcarea nu a fost deloc pe placul social-democraţilor, care au contestat OUG la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Acesta din urmă a fost prompt şi a atacat documentul la Curtea Constituţională.

"Am văzut că se ocupă mai nou Guvernul în a adopta o ordonanţă prin care să reglementeze referendumul local să se poată organiza în aceeaşi zi cu alegerile locale în aceleaşi secţii de vot. De ce este urgenţa asta? Noi am atacat-o deja la Avocatul Poporului", a declarat, duminică seară, la România Tv, preşedintele PSD Liviu Dragnea, citat de ebihoreanu.ro.

Replica liberalilor

"PSD a cerut, Avocatul Poporului execută! Dl Victor Ciorbea a refuzat să conteste la CCR ordonanţa prin care PSD a legalizat traseismul aleşilor locali sau sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur, lucruri cerute în repetate rânduri nu doar de PNL, dar şi de numeroase voci din societatea civilă.

La comanda PSD a răspuns, însă, cu maximă celeritate. Se pare că îşi plăteşte birurile către PSD mult mai conştiincios decât datoria pe care o are la stat. Domnule Ciorbea, nu vreti să vă daţi demisia şi să vă ascundeţi de ruşine?", a scris copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, pe contul său de Facebook.

Amintim că Guvernul Cioloş a modificat, săptămâna trecută, Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale şi utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin.

Executivul a anunţat că "odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale", făcând trimitere la situaţia din Oradea, dar şi la judeţul Botoşani, unde Consiliul Local al comunei Dîngeni, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din comună pentru înfiinţarea satelor Gulioaia, Buneni şi Coşteni.