Ciorbea se plânge de condiţii de muncă "dramatice". Liberalii îl invită să-şi dea demisia

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este nemulţumit că unii dintre angajaţii săi sunt nevoiţi să lucreze în condiţii dramatice, "într-un pod la 50 de grade vara şi la nu ştiu câte grade minus iarna".
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Problema sediului Avocatului Poporului nu a fost rezolvată, unii dintre angajaţi fiind nevoiţi să îşi desfăşoară activitatea în condiţii dramatice, s-a plâns Victor Ciorbea, la dezbaterea din comisiile juridice reunite ale Parlamentului pe tema rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2013 - 2014. În replică, liberalii l-au invitat să îşi dea demisia, informează Agerpres

"Am făcut menţiune şi la data când am depus raportul (...) despre faptul că nu avem un sediu adecvat. Iar situaţia a devenit de-a dreptul dramatică, pentru că, între timp, am angajat oamenii aceia care lucrează la domeniul pentru prevenirea torturii. (...) Unii lucrează într-un pod la 50 de grade vara şi la nu ştiu câte grade minus iarna", a declarat Victor Ciorbea.

Angajaţii care lucrează în domeniul de prevenire a torturii îşi desfăşoară activitatea, potrivit lui Ciorbea, "într-o bojdeucă, la propriu, în curtea interioară ( a instituţiei — n.r.)". "Situaţia este dramatică, realmente".

Demnitarul a mai adus în discuţie şi necesitatea unor "mici modificări" la legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului rezultate din activitatea practică a instituţiei şi, mai ales, din activitatea mecanismului de prevenire a torturii.

Liberalii îl invită să-şi dea demisia

În cadrul dezbaterilor a intervenit şi senatorul PNL Marinică Dincă, cerând demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului pe motiv că a înregistrat "cu succes, trei mari insuccese" până acum în activitatea sa.

"Primul este scos în evidenţă de Comisia Europeană prin MCV, al doilea este dat, practic, (...) în mod direct de către Curtea Constituţională prin faptul că i-a arătat unde a greşit, cât a greşit şi, mai ales, ce a greşit. Modificarea unei proceduri nu are nicio importanţă, va mai face greşeli de acest gen ori de câte ori va considera conducătorul acestei autorităţi, pentru că are această libertate şi eu sunt de acord să aibă această libertate chiar şi atunci când greşeşte.

Şi cea de-a treia este spusă în mod direct de Avocatul Poporului, care ne spune că proprii angajaţi sunt torturaţi prin condiţiile de muncă pe care le au. Cred că acesta ar fi primul motiv pentru care să-şi dea demisia în condiţiile în care nu poate să asigure condiţii decente nici măcar pentru proprii angajaţi, iar aceasta arată lipsa capacităţii de management a Avocatului Poporului", a declarat senatorul liberal, adăugând că va vota împotriva rapoartelor de activitate pe 2013 şi 2014 ale instituţiei conduse de Victor Ciorbea.

Cum răspunde Ciorbea

"Practica în instituţie, inclusiv pe durata celor şapte luni de mandat din 2014, a fost aceea de a nu ataca nicio ordonanţă de urgenţă şi nicio lege care aveau un caracter cât de cât politic şi electoral. N-am făcut decât să menţin şi eu în 2014 acea practică. Şi, de aceea, am anunţat că a doua zi după MCV am şi modificat practica.

Legat de al doilea aspect, ştiţi bine că în 2013 CCR a pronunţat o hotărâre prin care a subliniat că pornind de la prevederile din Constituţie, din legea de organizare şi funcţionare, Avocatul Poporului este suveran în a aprecia când, cum este cazul să atace, să ridice o excepţie de neconstituţionalitate, se dă chiar o marjă extraordinar de mare în apreciere", a explicat Avocatul Poporului.

Legat de cererea demisiei sale pe motiv că nu poate asigura condiţii corespunzătoare de muncă angajaţilor, Ciorbea a precizat că aceasta reprezintă "un semn de solidaritate" din partea senatorului. "Faptul că nici Guvernul anterior şi nici până acum nu am rezolvat această problemă, deşi am făcut zeci de demersuri şi scrise şi întâlniri şi discuţii şi certuri şi tot ce doriţi pentru a obţine o locaţie adecvată, cred că nu-mi poate fi imputat mie".

La finalul dezbaterilor, parlamentarii din cele două comisii juridice au avizat cu majoritate de voturi rapoartele de activitate pe 2013 şi 2014 ale Avocatului Poporului.