Australia: Pasageri panicaţi sar din avion după o ameninţare falsă cu bombă

În urma unei ameninţări false cu bombă, mai mulţi pasageri au sărit dintr-un avion pe pista unui aeroport regional din Australia. Aparent, panica a început cu un singur cuvânt scris pe o pungă descoperită lângă toaleta avionului. Cel puţin o persoană a fost arestată în incident.
Avioane ale companiei aeriene Virgin Australian.
Avioane ale companiei aeriene Virgin Australian. (Getty Images)
Andrei Popescu
06.06.2017

Un bileţel care consta într-un singur cuvânt scris şi care a fost găsit în apropierea toaletei unui avion a cauzat panică pe un aeroport regional din Albury, statul sud-australian New South Wales, a precizat reţeaua de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Pasagera Wendy Willett a declarat pentru ABC că nu a fost conştientă de existenţa unor probleme de securitate decât după ce poliţia a înconjurat avionul ART 72, cu 68 de locuri, după ce acesta a aterizat pe pistă. Naca este operată de compania aeriană Virgin Australian.

„În clipa în care ne-am oprit, a început să se strige: Evacuarea, evacuarea”, a precizat ea.

„Lăsaţi-vă bagajele”, a auzit un alt pasager strigându-se, conform agenţiei de ştiri Australian Associated Press. „Ieşiţi şi fugiţi, fugiţi, fugiţi”.

Cei mai panicaţi dintre cei 42 de pasageri aflaţi la bordul avionului au sărit direct pe pistă fără să aştepte o debarcare mai ordonată. Restul au fost evacuaţi de poliţie.

Poliţia a informat că a arestat o persoană de 30 de ani după aterizarea avionului.

Poliţia a refuzat să confirme dacă operaţiunea a fost declanşată de cuvântul “bombă” scris pe o pungă de genul celor folosite de pasagerii cărora li se face rău în avion, dar a adăugat că s-a găsit un “bilet” scris.

„Nu s-a găsit nimic. Nu a existat nicio ameninţare reală pentru nimeni, doar un bilet, deci nu a fost nimic”, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a poliţiei pentru Reuters.

Incidentul de marţi are loc după un asediu care a avut loc luni în oraşul sudic Melbourne, când poliţia a împuşcat mortal un bărbat înarmat care ucisese un bărbat şi luase o ostatică.

Ostatica a scăpat nevătămată, dar trei poliţişti au fost uşor răniţi.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că poliţia va trata asediul ca un act terorist, după ce grupul jihadist Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor