Aurescu, întâlnire cu ministrul de Externe al Ucrainei. S-au discutat şi problemele românilor din Ucraina

Bogdan Aurescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.02.2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă o întrevedere cu ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, în marja Conferinţei de Securitate de la München. Dialogul dintre cei doi şefi ai diplomaţiilor a avut loc şi în pregătirea reuniunii de luni a Consiliului Afaceri Externe al UE, care va examina cu prioritate situaţia de securitate din regiune, inclusiv cu participarea ministrului Kuleba.

Potrivit MAE, discuţia a prilejuit un schimb detaliat de opinii şi evaluări pe tema evoluţiilor de securitate recente, din proximitatea Ucrainei, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv din teren, precum şi privind perspectivele de evoluţie a acestora.

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. A reafirmat angajamentul României pentru politica NATO a "uşilor deschise" şi pentru principiul că orice stat trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege liber politica externă şi de securitate.

Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat propunerile recente de sprijin ale României pentru Ucraina atât la nivel bilateral, cât şi în contextul UE şi NATO şi a făcut referire la propunerea sa avansată recent la nivel european, de organizare la Kiev a unei reuniuni informale a Consiliului Afacerilor Externe/CAE, ca măsură de sprijin politic concret pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean. Ministrul Kuleba şi-a exprimat mulţumirile pentru sprijinul României şi a reiterat susţinerea pentru iniţiativa ministrului român de Externe privind organizarea la Kiev a unei reuniuni a CAE.

Ministrul român al Afacerilor Externe a susţinut continuarea promovării căii dialogului pentru atingerea unei dezescaladări reale, verificabile, care să elimine ameninţările la adresa stabilităţii şi păcii. A subliniat, totodată, necesitatea pregătirii unei reacţii corespunzătoare, ferme şi substanţiale, la o eventuală nouă încălcare a integrităţii teritoriale a Ucrainei, cu accent pe pachetul consistent de sancţiuni pregătit de UE, al cărei potenţial de descurajare trebuie valorificat la maximum, inclusiv printr-o comunicare publică adecvată.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat şi teme privind relaţiile bilaterale, şi a subliniat, în acest context, semnificaţia convorbirii telefonice între Preşedinţii Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, din 1 februarie 2022.

Ministrul român de Externe a accentuat în acest cadru necesitatea intensificării dialogului pentru soluţionarea problemei drepturilor identitare, cu accent pe cele privind educaţia în limba română, ale etnicilor români, printre care finalizarea protocolului Comisiei mixte bilaterale privind minorităţile naţionale şi organizarea unei noi sesiuni a acesteia, recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei "limbi moldoveneşti", cu efectele de rigoare.

Ministrul român a transmis un semnal privind importanţa celor două minorităţi înrudite ca punţi de legătură între cele două state, menţionând necesitatea reflectării consistente şi pozitive a contribuţiei comunităţii române în cadrul societăţii ucrainene, inclusiv în discursul public al autorităţilor.

Ministrul Dmitro Kuleba a exprimat aprecierea pentru poziţia constantă de sprijin a României în actualul context de securitate şi deschidere pentru conlucrare pe mai departe în vederea soluţionării problemelor de pe agenda bilaterală, inclusiv cele privind comunitatea română

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor