Aurescu a discutat cu oficiali azeri despre Nabucco, AGRI şi gazoductul transcaspic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (www.mae.ro)
Epoch Times România
24.04.2012

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a discutat marţi, cu delegaţia Grupului de prietenie cu România din Parlamentul R. Azerbaidjan, condusă de Azay Guliyev, despre Nabucco, AGRI şi gazoductul transcaspic.

Seretarul de stat Bogdan Aurescu a avut marţi o întrevedere cu delegaţia Grupului de prietenie cu România din Parlamentul R. Azerbaidjan, condusă de Azay Guliyev, care asigură preşedinţia părţii azere la nivelul Grupului, a anunţat MAE într-un comunicat.

Aurescu a subliniat nivelul foarte bun al dialogului politic româno-azer, care a imprimat actualul caracter de Parteneriat Strategic relaţiei bilaterale şi a evidenţiat importanţa dialogului interparlamentar pentru dezvoltarea, în continuare, într-un registru cuprinzător, a cooperării între cele două state. De asemenea, el a evocat valoarea instrumentală a organizării unei calendar susţinut de contacte de lucru pe teme de interes pentru cele două părţi.

Bogdan Aurescu a accentuat importanţa implementării Planului Comun de Acţiuni privind Parteneriatul Strategic, semnat în aprilie 2011, cu ocazia vizitei oficiale în Azerbaidjan a Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, cu accent pe domeniile economic şi energetic. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa consolidării relaţiilor economice, în măsură să asigure continuitate tendinţei pozitive de creştere a volumului schimburilor comerciale, înregistrată în perioada 2005-2010.

În acest context, el a evocat utilitatea organizării în acest an, la Bucureşti, a celei de a cincea sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică.

Secretarul de stat a pledat pentru aprofundarea cooperării în plan energetic, cu precădere prin implementarea proiectului comun al Interconectorului Azerbaidjan - Georgia - România (AGRI). Ambele părţi au reconfirmat susţinerea pentru realizarea proiectelor energetice NABUCCO, AGRI şi a gazoductului transcaspic.

Nabucco, ce va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, reprezintă o nouă cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii în resurse de gaze naturale – Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu - cu pieţele din Europa. Conducta va face legătura între graniţa de est a Turciei şi Baumgarten, Austria – unul dintre cele ma importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală – via Bulgaria, România şi Ungaria.

Proiectul AGRI vizează transportul de gaz din Azerbaidjan, prin conducte, până la litoralul georgian al Mării Negre, unde gazul ar urma să fie lichefiat la un terminat special. Gazul va fi apoi transportat cu nave către Constanţa, unde ar urma să fie relichefiat.

Proiectul ce presupune construcţia a două terminale de gaz natural lichefiat de către România, Georgia şi Azerbaidjan, ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectată de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, şi 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.

Interconectorul Azerbaijan-Georgia-România are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare şi rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, în cadrul Coridorului Sudic. AGRI îşi propune să conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Mării Caspice cu piaţa europeană.

Gazoductul transcaspic urmează să lege, pe sub Marea Caspică, infrastructurile din Turkmenistan cu cele din Azerbaidjan şi de aici mai departe către Nabucco sau către infrastructurile existente

Complementar agendei bilaterale, Bogdan Aurescu şi Azay Guliyev au avut un schimb de opinii pe subiecte de interes de pe agenda regională şi internaţională.

Delegaţia azeră efectuează o vizită în România, în perioada 22-25 aprilie 2012, la invitaţia preşedintelui Grupului parlamentar de prietenie România-Azerbaidjan, senatorul Gheorghe David.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor