"Au ajuns la fundul sacului. Să nu mai aprobe pensii speciale" - Protest al artiştilor în Piaţa Victoriei

Victor Rebengiuc
Loredana Diacu
30.06.2019

UPDATE. Nemulţumiţi de situaţia dramatică în care a ajuns cultura ca urmare a tăierilor de bugete, sute de actori s-au strâns în Piaţa Victoriei şi cer măsuri urgente pentru rezolvarea situaţiei.

"Ne simţim foarte frustraţi pentru că de la începutul anului 2019 toate onorariile sunt blocate sau întârzie. Sunt oameni care nu au mai primit banii pentru spectacole deja jucate din martie, aprilie încoace. Era clar din 2018 că va fi o guvernare dezastruoasă şi toate măsurile luate de ei, ignorând ce se întâmplă în realitate, au dus inevitabil la prăbuşire", a declarat actorul Andrei Loghin, organizator al protestului.

Întrebat cum vede el ieşirea din situaţie, tânărul de 28 de ani a replicat: "În primul rând să nu se mai aprobe pensii speciale. Să se facă o revoluţie în administraţia publică, pentru că din câte am văzut sunt foarte mulţi oameni care primesc salarii enorme, duble decât primim noi, pentru nimic. Ei nu lucrează".

La rândul său, Marius Florea Vizante a subliniat că trebuie găsite soluţii.

"Înţeleg că s-a ajuns undeva la fundul sacului, dar trebuie deblocată situaţia. Cel mai grav lucru pe care îl poate pierde o naţiune este demnitatea. Şi demnitatea cred că ţine de actul cultural. Cultura înseamnă nu numai artă, cultura înseamnă tot ce ţine de manifestarea noastră, a unora faţă de ceilalţi în societate, din momentul în care ne pretindem a fi fiinţe evoluate. Învăţământul este deja prăbuşit, sănătatea este prăbuşită, nu vorbim de infrastructură, asta mai rămăsese cumva ca şi când ar fi mers – cultura. Dacă şi pe asta o prăpădim... Sentimentul cel mai nefericit este că ni se râde în faţă...", a precizat actorul.

"Probabil că nu mai au bani, chiar cu această creştere 'fenomenală' cu care suntem cadorisiţi. Întotdeauna au tăiat de la cultură pentru că li se pare ceva neesenţial", a afirmat şi Mihai Călin.

Şi Victor Rebengiuc crede că s-a ajuns în această situaţie dramatică pentru că Guvernul a rămas fără bani.

"Nu mai sunt bani. Guvernul a cheltuit banii. Eu am văzut creşteri economice despre care se spunea 'pe cele mai înalte culmi de civilizaţie'. Suntem demult acolo noi, după toate promisiunile care s-au făcut. Suntem sus de tot, acolo. Creştem, avem creşteri, economie mare, avem tot ce ne trebuie şi mai desfiinţăm câte ceva. Aia e. Din ‘45 aştept votul ăla care să vină să dea la o parte comuniştii din conducerea statului ăstuia. (Guvernanţii) sunt nişte nenorociţi care au distrus o ţară", a transmis Victor Rebengiuc.

Prezent la protest a fost şi fostul ministru al Culturii din Guvernul Cioloş, Vlad Alexandrescu:

"Sunt două surse (care au dus la situaţia din prezent - n.r.): una este pesedizarea culturii. Acum câteva luni, o bună parte dintre directorii teatrelor din Bucureşti semnau o scrisoare de laude, de elogiu la adresa doamnei Gabriela Firea la împlinirea vârstei de 2 ani de mandat, în care arătau că ce frumos că a creat instituţii noi şi a creat stabilitate în domeniul culturii în Bucuresti. Cei care nu au semnat au intrat pe o listă neagră. A doua sursă: incompetenţa generală a Guvernului. Fără îndoială este o formă de pedeapsă. Partidul-stat i-a identificat pe oamenii de cultură în general, artişti, actori, muzicieni, regizori, ca fiind promotori ai protestului. Dorinţa partidului-stat este de a avea ori o cultură de propagandă, ori nimic".

Acrtiţa Medeea Marinescu a atras atenţia că de mai mulţi ani de zile lucrurile au fost gestionate prost şi acum s-a ajuns în situaţia asta de criză.

"Crizele nu apar peste noapte. Ele sunt rezultatul unui demers mult mai lung. Cineva care se află la conducere în punctele cheie nu a avut o gândire pe termen lung. Cred că la un moment dat au fost ocolite priorităţile. E adevărat faptul că cultura nu a fost considerată niciodată o prioritate, iar acum mi se pare că a fost lăsată în afara problemelor societăţii. O ţară fără cultură şi fără educaţie este ca şi inexistentă şi nu va conta".

Revoltat de situaţie, Marius Manole le-a transmis guvernanţilor că actorii au ajuns la limita răbdării.

"Am ajuns la limita răbdării. Ceea ce au făcut în ultimele trei–patru luni, s-au pus pe noi să ne desfiinţeze, şi anume să ne taie din bugete, să fim nevoiţi să dăm oameni afară, să disponibilizăm, să nu mai avem bani de proiecte noi, singura lor justificare este că 'v-am mărit salariile, ce mai vreţi?'. Dar au mărit salariile prost, fără să se gândească, pentru că au luat bani dintr-un alt compartiment şi ne-au lăsat practic fără muncă. Ne-au mărit salariile şi nu vom mai avea ce munci. De 25 de ani cultura nu a beneficiat de nicio reformă majoră, pentru că nimeni nu s-a preocupat. La masa aia ovală la care stau ei cred că ministrul Culturii stă undeva acolo la capătul capătului şi este cineva aşa mic, nici nu-l vede doamna Dăncilă când se uită. Ministrul Culturii şi ministrul Mediului sunt undeva departe. Poate nu ştiţi că pentru o singură reformă pe care trebuie să o facă ministrul Culturii trebuie să primească 14 avize de la 14 ministere", a precizat Marius Manole.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

În Piaţa Victoriei din Capitală se anunţă, duminică, între orele 18.00 - 22.00, un protest al artiştilor şi, în genere, al persoanelor angajate în mediul cultural din Bucureşti, în semn de solidaritate cu "cei care au fost concediaţi ca urmare a tăierilor bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea primăriei municipiului Bucureşti."

Protestul este anunţat în contextul în care ieri, regizorul de teatru Radu Afrim a anunţat că zeci de tehnicieni au fost daţi afară de la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB). Indignaţi, actorii TNB au cerut reangajarea acestora iar la spectacolul de miercuri seara au urcat pe scenă purtând banderole albe la braţ. La rândul său, directorul general al TNB, Ion Caramitru, a precizat că în 2019 bugetul pentru bunuri şi servicii a scăzut cu 2 milioane de lei.

"Im-protest! ieşim în piaţa Victoriei să protestăm inopinat, improvizat imperturbaţi de căldură sau oboseală.
E momentul ca toţi, artişti şi persoane angajate în mediul cultural din Bucureşti şi nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediaţi ca umare a tăierilor bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea primăriei municipiului Bucureşti.

Situaţia este deosebit de dezastruoasă, cu toţii o resimţim direct: onorarii întârziate luni de zile, proiecte anulate, spectacole tot mai puţine, o totală lipsă de siguranţă din orice punct de vedere.

Foarte curând vom fi traşi răspundere în legătură cu contribuţiile sociale datorate la stat iar noi nu suntem plătiţi pentru munca depusă anul acesta.

Vă rog ajutaţi-mă să distribuim masiv, să ne mobilizăm şi să ne ridicăm împreună, pentru că uniţi putem să arătăm primarilor, miniştrilor şi premierului României că suntem un număr ENORM de persoane afectate şi ne cerem dreptul la demnitate.
Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse şi de a avea un loc de muncă în instituţiile pentru care ne-am specializat!", se arată în mesajul de mobilizare de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Mai amintim în context că, în ultima perioadă, actori precum Oana Pellea s-au plâns că nu şi-au încasat onorariile de la teatre, deşi au jucat cu săli pline. Motivul? Nu sunt bani... De altfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că primăria este în "faliment nedeclarat".

Merită de asemenea precizat că nu doar actorii sunt nemulţumiţi. Şi in domeniul muzeal e fierbere mare, la orizont anunţându-se o grevă de avertisment ce ar putea fi urmată şi de grevă generală. Mai exact, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) cheamă instituţiile muzeale la grevă de avertisment, în semn de protest faţă de grava criză financiară prin care trece în prezent domeniul Culturii. Intitulată sugestiv "Muzeele schimbă societatea", greva de avertisment ar urma să aibă loc pe 3 iulie, între orele 11.00 şi 12.00.

Greva de avertisment ar putea fi urmată de o grevă generală în sectorul muzeal în cazul în care ministrul Culturii nu va soluţiona revendicările sectorului muzeal.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii RNMR atrag atenţia că sectorul muzeal se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, astfel încât muzeele au ajuns în situaţia să nu îşi poată plăti nici măcar facturile curente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor