Assange apare într-un tribunal din Londra după arestarea sa. SUA cere extrădarea

Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019
Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019 (Jack Taylor/Getty Images)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi în Ambasada ecuadoriană din Londra, unde s-a refugiat din 2012, potrivit RFE/RL.

Autorităţile au declarat că australianul în vârstă de 47 de ani a fost arestat pentru că nu s-a predat instanţei britanice şi datorită unei cereri de extrădare din partea Statelor Unite.

Judecătorul l-a declarat vinovat pe Assange de încălcarea condiţiilor privind eliberarea condiţionată şi a cerut să rămână în custodia poliţiei pentru a i se pronunţa sentinţa la o dată ulterioară nespecificată.

Acuzaţia poate aduce o sentinţă de până la un an de închisoare. De asemenea, Assange va avea o audiere separată, în 2 mai, privind cererea de extrădare lansată de SUA.

Assange a apărut joi într-o sală de tribunal din Londra, unde a pledat nevinovat la acuzaţia că nu s-a supus unui mandat de arestare suedez şi pentru că a încălcat termenii eliberării pe cauţiune.

La scurt timp după arestarea lui Assange, Departamentul de Justiţie american a anunţat că fondatorul WikiLeaks a fost acuzat de conspiraţie pentru încercarea de a accesa neautorizat un calculator guvernamental american împreună cu fosta analistă americană de informaţii Chelsea Manning în 2010.

Manning a fost arestată în 2010 pentru că a dezvăluit WikiLeaks sute de mii de documente confidenţiale, înregistrări video şi cablograme diplomatice.

Departamentul de Justiţie a precizat că Assange poate primi o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a declarat că ţara sa i-a retras azilul lui Assange după ce acesta a încălcat în repetate rânduri convenţiile internaţionale.

Pe de altă parte, WikiLeaks a susţinut că Ecuadorul a încălcat drreptul internaţională prin suspendarea azilului politic acordat lui Assange.

Ministrul de Externe ecuadorian, José Valencia, a anunţat ulterior că şi cetăţenia ecuadoriană a lui Assange a fost suspendată.

Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului în 2012, când a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune cu scopul de a evita extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de atac sexual şi viol.

Cazul din Suedia a fost anulat anul trecut, însă Assange încă era supus unui mandat de arestare britanic pentru încălcarea condiţiilor de eliberare pe cauţiune din 2012.