Armata ucraineană susţine că a fost atacată de trupe regulate ruseşti

Piaţa Independenţei din Kiev, ceremonie de comemorare a soldaţilor ucraineni căzuţi în luptele din Estul republicii
Piaţa Independenţei din Kiev, ceremonie de comemorare a soldaţilor ucraineni căzuţi în luptele din Estul republicii (ANATOLII STEPANOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2015

Unităţile militare ucrainene au fost atacate marţi de trupe regulate ruseşti în cadrul luptelor grele care s-au dat în estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Anunţul făcut la o conferinţă de presă specială este una dintre cele mai îndrăzneţe acuzaţii făcute până acum de Ucraina cu privire la implicarea militară rusească directă în decursul conflictului de nouă luni desfăşurat în estul Ucrainei între rebelii separatişti pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene.

„În ciuda înţelegerilor preliminare, unităţile militare ucrainene au fost atacate în nordul zonei operaţionale antitero de către formaţiuni militare regulate ale forţelor armate ruseşti”, a declarat Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Luptele intense continuă în apropierea punctelor de control 29 şi 31 (ale armatei ucrainene)”, a declarat Lisenko, evidenţiind o zonă din apropierea oraşului Slovianoserbsk, situat la nord-vest de oraşul Lugansk.

„Forţele ucrainene au oprit avansarea trupelor ruseşti ... Situaţia din zona de conflict este serioasă dar sub control”, a spus Lisenko.

Alte trei grupuri tactice, de mărimea unui batalion, din cadrul infanteriei motorizate ruseşti au fost detectate în interiorul Rusiei deplasându-se către graniţa ucraineană, precum şi o divizie a artileriei, a mai declarat el.

Lisenko nu a discutat despre numărul estimativ al victimelor.

Acuzaţia Ucrainei că soldaţii săi se luptă acum cu trupe regulate ruseşti în regiunile estice separatiste are loc după o serie de afirmaţii făcute de Kiev că armata rusă îşi intensifică incursiunile pe teritoriul ucrainean pentru a susţine rebelii pro-ruşi.

În ciuda a ceea ce Occidentul şi Kievul spun că este o dovadă incontestabilă, Moscova neagă în continuu faptul că forţele sale regulate sunt trimise în Ucraina.

Într-o declaraţie separată, ministerul ucrainean al apărării a declarat că forţele ucrainene s-au retras dintr-unul dintre cele două puncte de control atacate şi, cu ajutorul întăririlor, vor încerca să alunge forţele inamice.

Regiunea din jurul oraşului Lugansk include o porţiune imensă de graniţă cu Rusia. Această porţiune de graniţă, datorită faptului că mari părţi ale acesteia sunt sub controlul separatiştilor, este vulnerabilă la infiltrarea de echipamente şi forţe militare ruseşti.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat luni că o rachetă şi mai multe sisteme de arme produse în Rusia au pătruns în Ucraina.

În plus, Lisenko a declarat marţi că două grupuri tactice, fiecare de aproximativ 400 de soldaţi, au trecut graniţa ucraineană dinspre Rusia – o acuzaţie pe care ministerul rus al apărării a respins-o ca pe o “absurditate absolută”.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor