Armata siriană sparge asediul Statului Islamic asupra unei baze aeriene din provincia Alep

Armata siriană a înregistrat marţi prima sa victorie semnificativă în faţa grupării jihadiste Statul Islamic de la începerea intervenţiei militare ruseşti în Siria, reuşind să spargă asediul asupra bazei aeriene militare din Kweires.
În această fotografie publicată în 9 octombrie 2015 de Ministerul rus al Apărării, un avion de luptă rusesc Su-34 lansează o bombă în Siria.
În această fotografie publicată în 9 octombrie 2015 de Ministerul rus al Apărării, un avion de luptă rusesc Su-34 lansează o bombă în Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.11.2015

Soldaţii sirieni au reuşit marţi să pătrundă într-o bază aeriană din nordul Siriei şi să elibereze personalul militar din interior, a declarat televiziunea de stat. Timp de doi ani, Statul Islamic a asediat baza.

O sursă militară apropiată de guvernul sirian a declarat că armata a depus mari eforturi pentru a recăpăta controlul asupra bazei aeriene Kweires din provincia Alep, unde soldaţii şi ofiţerii sirieni au fost supuşi unui val continuu de atacuri militante începând cu 2013.

Este cea mai semnificativă victorie pentru armata siriană de când Rusia a lansat în 30 septembrie o campanie aeriană în vederea susţinerii preşedintelui Bashar al-Assad.

Sursa militară a declarat că sute de soldaţi au fost eliberaţi, conform Reuters.

Mass media siriană de stat a anunţat că Assad l-a felicitat pe şeful bazei aeriene pentru eforturile depuse şi pe comandantul ofensivei pentru spargerea asediului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un grup cu sediul în Marea Britanie, a confirmat că forţele guvernamentale au pus capăt asediului asupra bazei, situată la aproximativ 30 de kilometri est de oraşul Alep.

Această ofensivă în vederea recuceririi aeroportului, lansată la sfârşitul lui septembrie, a fost susţinută şi de soldaţi iranieni, luptători ai mişcării libaneze Hezbollah şi de loviturile aeriene ruseşti, a declarat directorului OSDO, Rami Abdel Rahman.

Rahman a mai declarat că această victorie, dacă ea se confirmă, ar putea permite aviaţiei ruseşti să se desfăşoare pe aeroport şi să-şi amplifice campania de atacuri aeriene, în special în regiunea Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor