Băsescu: Au fost puse sub control politic o serie de instituţii, ceea ce poate afecta grav corectitudinea desfăşurării alegerilor

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a trecut luni în revistă, în cadrul unei conferinţe de presă, demersurile PSD din ultimul an care pot afecta grav desfăşurarea alegerilor. Şeful statului a acuzat că partidul lui Victor Ponta şi-a aservit instituţiile statului şi a emis o serie de ordonanţe menite să vicieze procesul electoral.

"Azi mi-am făcut timp să fac o analiză asupra evoluţie ante-alegeri. Constat că au fost emise un set de acte normative şi că au fost puse sub control politic o serie de instituţii, iar aceste lucruri pot afecta grav corectitudinea desfăşurării alegerilor", a afirmat Traian Băsescu.

Primul exemplu dat de şeful statului a fost Ordonanţă de Urgenţă 28/2013 dată de Guvernul Ponta, prin care nu se mai publică în Monitorul Oficial sumele alocate primăriilor, ci se emit ordine ale lui Liviu Dragnea "care alocă bani primăriilor cum vrea domnia sa", ceea ce s-ar traduce, în viziunea preşedintelui, prin faptul că "PSD vrea să utilizeze banii publici pentru a-i mitui pe primari pentru a-l susţine pe Victor Viorel Ponta."

"Un act grav, care încalcă grav şi Constituţia şi modifică şi legea pentru alegerea preşedintelui este OUG 45/2014 prin care se modifică structura BEC (Biroul Electoral Central) şi a secţiilor de votare", a mai declarat preşedintele, adăugând că acest lucru nu se face prin OUG.

Preşedintele a remarcat că ambele ordonanţe ar fi trebuit atacate de Avocatul Poporului. "Din câte ştiu în 2013, Ciorbea nu era Avocat al Poporului, dar ordonanţa 45 trebuia atacată", a remarcat Băsescu.

Şeful statului a încheiat lista OUG-urilor menite să influenţeze alegerile reamintind de faimoasa OUG 55, "care a relansat perioadă de transferuri la primari şi consilieri", afirmând că ordonanţă ce permite migrarea la alte partide aleşilor locali fără să îşi piardă mandatul este de natură a afecta procesul electoral.

Preşedintele a mai explicat că Victor Ponta şi-a aservit o serie de instituţii vitale pentru bunul mers al procesului electoral, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Avocatul Poporului şi Jandarmeria.

Referitor la CNA, Traian Băsescu a declarat că "reprezentanta primului ministru, preşedinta CNA-ului (Laura Georgescu n.r.) nu are nici în clin, nici în mânecă cu observarea corectă a modului în care se desfăşoara campania şi activitatea în televiziuni."

În ceea ce priveşte Avocatul Poporului, preşedintele a declarat că acesta "este o anexă a guvernului" şi l-a acuzat pe Ciorbea, singurul care poate ataca la CCR ordonanţe de urgenţă, că şi-a abandonat mandatul. "A atacat însă, fără reţinere, acte care ţin de siguranţă naţionala", a mai remarcat Băsescu.

Referindu-se la Jandarmerie, Băsescu a criticat "obedienţa excesivă" a acestei instituţii faţă de PSD şi a cerut public demisia comandantului Jandarmeriei.

"Un alt element şi ultimul pe care îl observ în funcţionarea defectuoasă a instituţiilor este MAI, şi în special funcţionarea Jandarmeriei. Este clar că acolo ne aflăm în faţa unui fenomen de obedienţă excesivă faţă de PSD. (...) Sunt elemente care ne arată că această instituţie a cedat, şi ea este o instituţie esenţială în păstrarea ordinii şi în desfăşurarea procesului electoral. Ce încredere să mai avem în jandarmerie când lasă să fie bătuţi ziarişti de la mijloace mass-media (referire la jurnaliştii B1 agresaţi la protestul organizat de Antena 3 după arestarea lui Dan Voiculescu - n.r.) care nu sunt favorabile puterii şi când se duc cu o întreagă divizie dacă un măscărici de la o televiziune (Mircea Badea n.r) este deranjat de zgomotul motocicletelor?" a expus şeful statului dublele standarde pe care le aplică Jandarmeria în apărarea "statului de drept".

"Cer demisia sau demiterea imediată a comandantului Jandarmeriei. Dacă mai există ierarhie în acest stat, sau dacă PSD-ul este dispus să lase statul să funcţioneze, eu, preşedintele statului cer demisia imediată a Şefului Jandarmeriei", a cerut preşedintele în încheierea alocuţiunii despre tentativele PSD-ului de a acapara toată puterea în stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne