Argentina pune ochii pe investiţiile ruseşti

(Getty Images)
Andrei Popescu
25.01.2018

Cooperarea Rusiei cu Argentina capătă noi dimensiuni, lucru demonstrat de rezultatul vizitei preşedintelui Mauricio Macri la Moscova şi a discuţiilor cu omologul său rus Vladimir Putin. În acelaşi timp, potrivit publicaţiei Nezavisimaia Gazeta, mişcarea guvernului din Buenos Aires face parte dintr-un joc la care participă concurenţi puternici, inclusiv China, care oferă Argentinei condiţii şi preţuri mai bune.

Vizita oficială a lui Macri, care este preocupat de creşterea veniturilor comerciale şi pe atragerea investiţiilor, a început cu un mic dejun de lucru cu directorii generali din 18 companii majore ruseşti interesate să coopereze cu Argentina. În după amiaza zilei de marţi, a avut loc o întâlnire între Macri şi Putin la Kremlin, când cei doi şefi de stat au discutat despre dezvoltarea unui parteneriat strategic cuprinzător.

În acest an, Rusia şi Argentina vor organiza evenimente internaţionale majore – Campionatul Mondial de Fotbal şi Summitul G20. În acelaşi timp, anumite perspective se deschid în domeniul cooperării militaro-tehnice. În decembrie 2017, această sferă s-a aflat în centrul discuţiilor lui Macri cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. În plus, Buenos Aires este interesat să cumpere un anumit număr de avioane Mikoian MiG-29.

“Politica lui Macri include extinderea cercului de parteneri ai Argentinei în arena internaţională, îmbunătăţirea relaţiilor cu alte ţări, lucru care ar putea atrage investiţii majore şi tehnologii moderne”, a declarat Nailia Iakovleva, cercetătoare la Institutul pentru America Latină în cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, într-un interviu cu Nezavisimaia Gazeta.

“Politica externă a Argentinei a devenit cât mai pragmatică posibil. Din acest motiv, în ciuda previziunilor pesimiste şi a mizelor politice, contactele dintre Moscova şi Buenos Aires nu au înregistrat schimbări semnificative. Ambele părţi au avut bunul simţ să nu întrerupă procesul de construire a unui parteneriat strategic, anunţat în timpul mandatului preşedintei Cristina Fernandez de Kirchner, când Argentina a semnat peste 60 de documente bilaterale cu Rusia”, a adăugat experta.

Potrivit declaraţiilor făcute de Iakovleva, cea mai promiţătoare sferă de cooperare între Moscova şi Buenos Aires este energia. Totuşi, problemele interacţiunii în industria energetică au fost deja discutate în timpul unei întâlniri între Putin şi Macri la summitul G20 găzduit de China în septembrie 2016. Alţi competitori şi-au întărit de asemenea relaţiile cu Argentina, profitând de stadiul în care se află cooperarea ruso-argentiniană – de exemplu, China. Ţinând cont de competiţie, instituţiile din Rusia ar putea dori “să manifeste maxim de flexibilitate pentru a păstra relaţiile existente şi a le extinde”, a mai precizat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor