Arestarea adjunctului ministrului rus al apărării ar putea fi o lovitură a unui "clan" rival

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării
Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării (Youtube - captură ecran)
Redacţia
27.04.2024

Şoigu, ministrul rus al apărării, a încercat să transmită un mesaj că totul merge ca de obicei după ce adjunctul său a fost arestat pentru mită. Dar scandalul care se extinde arată rău şi pentru el, şi este văzut ca o încercare a unui clan rival de a-i dilua puterea, relatează Reuters.

La prima vedere, momentul reţinerii marţi a lui Timur Ivanov, unul dintre cei 12 miniştri adjuncţi ai lui Şoigu, a fost neaşteptat, venind într-un moment în care Rusia poartă un război în Ucraina, iar autorităţile au făcut din discreditarea armatei o infracţiune care poate fi pedepsită cu închisoarea.

Acuzaţiile de mită care finanţează un stil de viaţă mult peste posibilităţile sale, formulate împotriva lui Ivanov, în vârstă de 48 de ani, de către fundaţia anticorupţie a regretatului politician de opoziţie Alexei Navalnîi, sunt lansate de mai bine de un an în domeniul public, fără consecinţe evidente.

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, televiziunea de stat le-a arătat brusc ruşilor un Ivanov cu un aspect perplex - care neagă orice abatere - îmbrăcat în uniformă militară completă, stând într-o cuşcă din plastic transparent într-o sală de judecată, de tipul celei pe care au ocupat-o înaintea lui atât de mulţi duşmani ai Kremlinului.

Citiți și Corupţie masivă la vârful armatei ruse. Adjunctul lui Şoigu a fost arestat de FSB

Arestarea sa, spun analiştii politici ruşi, inclusiv unii foşti cunoscători din interior, arată cum războiul modelează luptele interne dintre "clanurile" care se luptă pentru avere şi influenţă în sistemul politic rusesc, ale cărui cotituri sunt foarte tăioase.

Clanurile - alianţe de oficiali sau oameni de afaceri care gândesc la fel - se concentrează în jurul armatei, al agenţiilor de informaţii şi de aplicare a legii, al complexului militar-industrial şi includ, de asemenea, un grup de persoane din Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui Vladimir Putin, care îl cunosc personal de mulţi ani.

"Cuiva din elită nu i-a plăcut faptul că Şoigu a devenit mai puternic. Acest lucru nu vine de la Putin, ci de la persoane apropiate lui Putin care cred că Şoigu şi-a jucat prea mult cartea. Este pur şi simplu o luptă împotriva cuiva şi a unui minister care a devenit prea puternic şi o încercare de a echilibra situaţia", a declarat Tatiana Stanovaya, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center.

Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin, care acum este desemnat ca "agent străin" de către autorităţi, a declarat că şi el a văzut arestarea ca pe un atac la adresa lui Şoigu, care l-ar slăbi.

"Ivanov este unul dintre cei mai apropiaţi oameni de Şoigu. Arestarea sa în ajunul numirii unui nou guvern sugerează că şansele actualului ministru de a rămâne în fotoliul său sunt în scădere drastică", a spus el.

Ivanov a fost arestat ca urmare a unei anchete a diviziei de contrainformaţii a serviciului de securitate FSB, potrivit presei de stat ruse.

Citiți și Corupţie la nivel înalt în Rusia: Are loc a treia arestare în cazul de mită în care este implicat adjunctul lui Şoigu

Contracte militare profitabile

Cazul lui Ivanov este cel mai mediatizat caz de corupţie de când Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022. Presa de stat a relatat că Şoigu l-a demis pe Ivanov din funcţie.

Scandalul are loc cu doar două săptămâni înainte ca Putin să fie învestit pentru un al cincilea mandat prezidenţial şi înainte de o remaniere guvernamentală aşteptată luna viitoare, la care postul lui Şoigu va fi, teoretic, pus la bătaie.

Ivanov a fost responsabil de contractele lucrative de construcţii şi achiziţii ale armatei şi este acuzat că a luat mită uriaşă sub formă de servicii în valoare de cel puţin 1 miliard de ruble (10,8 milioane de dolari), conform relatărilor din presa rusă, în schimbul acordării de contracte ale Ministerului Apărării către anumite companii.

În timp ce puţini sunt dispuşi să parieze că Şoigu îşi va pierde postul din cauza scandalului, având în vedere loialitatea sa faţă de Putin, arestarea lui Ivanov este văzută ca o răsturnare de situaţie pentru şeful său, a cărui influenţă şi acces la liderul de la Kremlin au fost sporite de rolul său cheie în războiul din Ucraina.

Citiți și Colonel FSB în retragere, scenariu sumbru pentru Putin: Şoigu sau şeful Statului Major rus ar putea da o lovitură de palat

The Moscow Times a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a calificat arestarea ca fiind o lovitură serioasă pentru tabăra lui Şoigu şi a citat o sursă apropiată ministerului apărării care a declarat că arestarea a fost mai mult despre politică şi despre "slăbirea poziţiei lui Serghei Şoigu" decât despre Ivanov.

Şoigu şi conducerea armatei au fost uneori în centrul unor critici virulente din partea bloggerilor de război şi a naţionaliştilor ruşi care l-au acuzat, în special după o serie de retrageri de pe front în Ucraina în 2022, de incompetenţă.

Şoigu a supravieţuit unei lovituri de stat eşuate conduse de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, decedat între timp într-un accident de avion, care în iunie anul trecut a orchestrat un marş asupra Moscovei pentru a încerca să îl răstoarne, dar autoritatea sa a fost afectată. Putin a declarat că evenimentele ar fi putut arunca Rusia într-un război civil.

Citiți și Şoigu, la "cumpărături" în Teheran? Ministrul rus al Apărării a inspectat UAV-uri şi rachete fabricate de Iran

"Festin pe vremuri de ciumă"

De atunci, Şoigu a reuşit să recâştige încrederea lui Putin, dar arestarea adjunctului său este un nou eşec.

"Îl afectează indirect pe Şoigu. Apar întrebări. Cum se face că o persoană care îi era apropiată, şi pe care el a adus-o, a reuşit să fure atât de mult sub nasul lui Şoigu?", a declarat Stanovaya de la Carnegie.

Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a prognozat că Şoigu , în funcţie din 2012, îşi va păstra postul indiferent de situaţie.

"Toată lumea se întreabă - ar putea fi acesta un semnal pentru Şoigu că nu va fi în următorul guvern după 7 mai? Calmaţi-vă. El va fi. Şoigu a creat o nouă armată după anul dezastruos 2022, care a respins ofensiva armatei ucrainene în 2023. Iar în 2024, armata avansează deja", a scris Markov pe blogul său oficial.

Sunt multe lucruri despre contextul arestării lui Ivanov care rămân necunoscute. La Moscova circulă mai multe teorii în care apare întrebarea dacă acuzaţia de mită este întreaga poveste, iar presa a relatat, fără a confirma, că ar putea fi acuzat şi de trădare de stat, lucru pe care avocatul său l-a negat.

Citiți și Şoigu susţine că Rusia şi aliaţii ar trebui să intensifice exerciţiile militare în Asia

Unii au sugerat că poate că dragostea sa pentru un stil de viaţă de tip occidental, într-un moment în care Putin spune că Rusia este angajată într-o luptă existenţială cu Occidentul, ar fi fost cauza căderii sale.

Alţii cred că predilecţia familiei sale pentru vacanţele europene de lux, închirierea de iahturi, maşini Rolls-Royce şi petreceri opulente era în regulă înainte de război, dar acum a fost văzută ca fiind "un festin pe timp de ciumă", o referinţă literară rusă.

Şoigu a păstrat tăcerea cu privire la scandal, inspectând săptămâna aceasta o instalaţie de lansare spaţială ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Kremlinul le-a spus jurnaliştilor să se bazeze doar pe surse oficiale şi a declarat că proiectele de construcţie adesea vaste pe care Ivanov le-a supravegheat - cum ar fi reconstrucţia oraşului portuar ucrainean Mariupol - nu vor fi afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor