Arafat, despre scandalul celor 101 rude de la ISU Dolj: Să nu cădem victime manipulării grosolane care are loc!

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a reacţionat, marţi, într-o lungă postare pe pagina sa de Facebook, după investigaţia publicată de Libertatea potrivit căreia în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia din judeţul Dolj sunt angajate 101 cadre militare care au diferite grade de rudenie între ele.

"Am văzut, fiind plecat din ţară la acest moment, discuţiile referitoare la gradele de rudenie care ar exista între anumiţi angajaţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară şi am urmărit că domnul ministru a ordonat un control în acest sens iar IGSU la rândul lor începuseră anumite verificări asupra legalităţii situaţiilor care există. Deci până aici nu este nimic de comentat şi aşteptăm să vedem concluziile. Ieri însă am văzut cum la Libertatea se face o mare dezvăluire cum că inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are şi el soţia în rândul angajaţilor instituţiei. Se pune şi semnul întrebării asupra credibilităţii acestuia care este la capul instituţiei care verifică aceste aspecte în ţară", a afirmat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a detaliat situaţia generalului Iamandi, întrebându-se dacă concedierea soţiei acestuia sau chiar a generalului ar fi o soluţie potrivită pentru ca "totul să fie alb imaculat din punctul de vedere al unora".

"Domnul general Iamandi, un militar cu carieră de 30 de ani, s-a căsătorit cu o angajată a ISU Iaşi în cursul anului 2017. Aceasta era deja angajată de ani de zile în cadrul inspectoratului respectiv, unde dânsul era inspector şef. După căsătorie, domnul general s-a mutat la Bucureşti, ocupând funcţia de inspector general, iar soţia acestuia a rămas la Iaşi în cadrul ISU Iaşi, chiar dacă el ar fi avut puterea, şi posibilitatea, să o transfere la sediul IGSU din Bucureşti, ca să fie aproape de el, însă în doi ani de zile acesta nu a făcut acest lucru. Oare ce soluţie aveau cei doi ca să fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? Să fie dată doamna afară din inspectorat? Să divorţeze? Să plece domnul inspector general din inspectorat?", a explicat Arafat.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că situaţii similare există în "toate instituţiile, civile, militare, publice, private... oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin naşi alţii devin fini, totul în interiorul instituţiei sau al firmei, după ce aceştia au fost deja parte din respectiva instituţie".

"Oare ce soluţii există care să ducă la mulţumirea criticilor din media şi a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situaţiei? Să emitem o lege care să interzică relaţiile de prietenie, căsătoriile şi orice altă interacţiune, cu excepţia relaţiilor strict profesionale, între angajaţii unei instituţii şi să punem după aceea pe unii care să urmărească angajaţii, şi să raporteze superiorilor, ca să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist şi să înceapă să atace instituţia şi angajaţii ei? Vă daţi seama cred că astfel de demersuri nu ar fi constituţionale şi nici corecte din oricare punct de vedere şi ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârşit. Ce am face atunci cu cei care au relaţii apropriate dar nu sunt căsătoriţi? Le dăm afară când se află sau cum ne propun oare jurnaliştii de la Libertatea?", a punctat şeful DSU.

În plus, Raed Arafat a discutat despre situaţiile în care copiii unor pompieri, de exemplu, ar dori să îşi urmeze părinţii în privinţa profesiei.

"Ce ar trebui făcut atunci? Mai vreau să revin şi la situaţia existenţei unor rude angajate ulterior în instituţie după ce una din rude [era - n.r.] activă deja în instituţia respectivă. Meseria de pompier este una vocaţională, copiii pompierilor de multe ori vor să fie şi ei pompieri, sau un frate mai mic vrea să urmeze fratele mai mare şi să fie şi el pompier, exact ca în medicină unde copiii medicilor vor să urmeze pe părinţii lor sau cum copiii poliţiştilor vor să urmeze pe părinţii lor...etc. Care ar fi soluţia aici? Să interzicem ca ruda cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este ruda unei persoane din instituţie? Mai degrabă ne asigurăm că modul de desfăşurare al concursului este unul corect şi transparent astfel încât să dăm şansă egală tuturor participanţilor şi astfel încât să ia concursul cel mai bun chiar dacă cel mai bun este ruda cuiva. Postul trebuie ocupat legal şi fără participarea unei rude la procesul de evaluare şi la decizia finală de ocupare a postului", a precizat Arafat.

Şeful DSU a subliniat că relaţiile de subordonare trebuie şi ele să fie clare, astfel încât să nu existe relaţii directe de subordonare fără să existe un şef interpus între rude, adăugând că acest lucru ar trebui să fie bine reglementat pe linie legislativă pentru a nu exista dubii sau interpretări.

"Am fost la pompierii din New York şi acolo sunt mulţi de origine Italiană şi Irlandeză, pentru că meseria de pompier s-a transmis în familie şi a devenit o tradiţie de familie în care bunicul, fiul şi nepotul sunt toţi pompieri. Ei se mândresc cu acest lucru şi nu-l consideră ca fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ. Să luăm ca exemplu situaţia în care la un concurs cu zece posturi vacante se prezintă doi fraţi şi amândoi trec concursul şi ocupă două din cele zece posturi, îl dăm pe unul afară? Sau de la început anunţăm că numai un reprezentant al unei familii poate participa la concurs?", a declarat Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a atenţionat că trebuie să fim "realişti" şi să nu cădem "victime manipulării grosolane care are loc" şi să nu judecăm o instituţie luând în considerare "argumente false care nu ţin de realitate".

"Dacă se dovedeşte că un superior a facilitat unei rude intrarea în instituţie, într-un mod lipsit de transparenţă şi ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure măsuri împotriva celui care a săvârşit o astfel de faptă. Dacă se consideră că unele persoane sunt favorizate într-un fel pentru că sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunoştinţa superiorilor şi să fie verificat în vederea luării măsurilor care sunt necesare, însă dacă o persoană obţine ce obţine pe merite şi corect, nu putem să ne folosim de argumentul că ar fi ruda cuiva ca să o blocăm. Am ţinut să-mi exprim punctul de vedere personal asupra acestui aspect, văzând articolele şi comentariile din presă şi online. Nu voi fi de acord cu încălcarea legislaţiei şi cu favorizarea unor persoane pe baza de rudenie sau pe orice altă bază, însă în acelaşi timp voi încuraja orice persoană care vrea să fie parte din această instituţie valoroasă să vină şi să participe la concursurile de ocupare a posturilor în mod legal şi transparent, indiferent că este sau nu ruda cuiva. Este momentul să ne apărăm instituţiile de care depinde viaţa noastră şi care fac tot posibilul să-şi facă datoria într-un mediu extrem de ostil la propriu şi la figurat. Atacurile frecvente împotriva instituţiei dar şi a angajaţilor şi familiilor acestora, de către mass media şi/sau în mediul online, devin o regulă", a menţionat Arafat.

În finalul mesajului său, secretarul de stat a transmis că "orice atac nefondat împotriva acestor instituţii, sau a angajaţilor acestora, trebuie să primească în cel mai scurt timp răspunsul public pentru a permite opiniei publice să formeze opinia într-un mod corect".

Postarea lui Arafat vine în contextul în care ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat duminică, la Antena 3, că va trimite Corpul de Control la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, unde 101 dintre cadrele angajate ar fi înrudite.

"Nu ştiu de această situaţie. Luni voi trimite Corpul de Control şi la ISU Dolj. Este singura cale în care pot afla oficial ce se întâmplă. În urma raportului prezentat de Corpul de Control, evident putem sesiza tot ce ţine de o anchetă administrativă sau tot ceea ce propune Corpul de Control cu privire la aplicarea unei sancţiuni", a susţinut Vela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne