Ministrul german de Externe refuză să poarte burqa în Arabia Saudită

Aflată într-o vizită în Arabia Saudită, ministrul german al Apărării a atras nemulţumirea unor oficiali saudiţi după ce a refuzat să poarte îmbrăcămintea cerută tuturor femeilor din Regat.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2016

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că “respectă obiceiurile şi tradiţiile [Arabiei Saudite]”, dar nu va purta îmbrăcămintea conservatoare cerută tuturor femeilor statului din Golful Persic, a susţinut ziarul german conservator Bild, conform unui raport publicat de IFP.

“Niciunei femei din delegaţia mea nu i se va cere să poarte abaya, din moment ce alegerea îmbrăcămintei fiecăruia este un drept al bărbaţilor şi femeilor în mod egal”, a susţinut ea, exprimându-şi nemulţumirea faţă de presiunile făcute asupra femeilor din delegaţia germană.

Ministrul german s-a aflat în Riad la sfârşitul săptămânii trecute pentru o întâlnire cu omologul său saudit, Mohammad bin Salman al Saud, adjunct al prinţului încoronat. Cei doi au discutat despre srijinul german pentru pregătirea ofiţerilor saudiţi, o parte dintre aceştia urmând să ajungă anul următor în Germania pentru studii.

În timp ce Prinţul era îmbrăcat într-un costum saudit tradiţional, inclusiv roba lungă de culoare albă (thobe) şi eşarfa de cap (ghutrah), ministrul german a purtat un costum de culoare albastru închis.

După ce ţinuta ministrului german a fost raportată în mass media arabă, unii saudiţi i-au condamnat comportamentul pe Twitter, a susţinut Al Bawaba.

Von der Leyen nu este prima femeie occidentală care refuză să se conformeze codului vestimentar strict al Regatului. Anul trecut, prima doamnă a Americii, Michelle Obama, a atras nemulţumirile saudiţilor după ce a umblat desculţă în timpul unei vizite efectuate împreună cu soţul ei, preşedintele Obama. Gestul ei a fost condamnat de aceştia.

Totuşi, vizitatorii străini scapă uşor comparativ cu localnicii. Conservatorismul social este atât de rigid în Arabia Saudită încât săptămâna trecută o femeie saudită a fost asaltată de ameninţări cu moartea pentru că a postat pe Internet o fotografie în care apărea fără hijab pentru a-şi acoperi părul sau abaya neagră pentru a-şi ascunde corpul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor