Atac al forţelor pro-Rusia în Odesa: peste 40 de decese [video]

Conflictele din Odesa, Ucraina, 2 mai 2014.
Conflictele din Odesa, Ucraina, 2 mai 2014. (youtube.)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Miile de susţinători Ucrainei din Odesa au fost atacaţi, vineri, de forţele pro-Rusia, incidentul degenerând într-un conflict soldat cu moartea a peste 40 de persoane, a notat Reuters.

Poliţia a estimat că aproximativ 38 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul incendiului izbucnit în clădirea Uniunii Comerciale. Victimele, în mare parte ucraineni, au murit din cauza fumului, a focului, sau din cauza rănilor provocate de evacuarea forţată din clădire.

Mii de susţinători ai Ucrainei au ieşit pe străzi cu steagul naţional, bastoane şi căşti de protecţie, pentru a-şi arăta susţinerea pentru drumul european al Kievului. Clădirea Uniunii Comerciale ar fi fost incendiată după consumarea ciocnirilor, spun autorităţile.

O parte din forţele de ordine purtau banderole roşii pe braţ, la fel ca susţinătorii Rusiei, implicarea acestora în stoparea conflictelor fiind minimală.

Numărul persoanelor rănite a fost estimat la 123, potrivi jurnaliştilor locali.

Operaţiunile anti-Ucraina din Odesa ar fi orchestrate direct de ofiţerul Directoratului de Informaţii al Armatei Ruse (GRU), Igor Girkin (cunoscut ca ”Strelok”). Strelok s-a identificat drept liderul paramilitarilor pro-Rusia din Ucraina, făcându-şi apariţia în public incognito, ca lider al pro-ruşilor din Odesa.

Forţele pro-Rusia au deschis focul cu armele-automate asupra ucrainenilor, mulţi dintre ei având cutiţe, coctailuri molotov şi dispozitive explozibile.

Cel puţin şase tineri ucraineni care manifestau pentru susţinerea Kiev-ului şi-au pierdut viaţa în timpul conflictelor, a declarat parlamentarul Dmytro Spivak.

„Este foarte clar că tabăra pro-Rusia era foarte bine înarmată, bine organizată şi că acţiunea era pregătită de mai mult timp”, a declarat acesta, adăugând că poliţia nu a făcut mai nimic pentru a opri ciocnirile.

Guvernul de la Kiev a acuzat Moscova că susţine grupurile pro-Rusia în încercarea de a destabiliza ţara, trimiţând un număr mare de soldaţi veterani, agenţi speciali şi bani pentru a orchestra mişcările „separatiste”.

„O să-i spun un singur lucru (preşedintelui rus Vladimir) Putin: uită de Odesa”, a adăugat Spivak.

Concomitent cu incidentele din Odesa, în estul ţării, forţele armatei ucrainene au desfăşurat o operaţiune pe scară largă pentru a îndepărta paramilitarii pro-Rusia din oraşul Slaviansk, baza principală a forţelor invadatoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe