Angajaţii firmei care au spart WhatsApp dau în judecată Facebook că le-a blocat conturile

(Getty Images)

Un grup de angajaţi ai firmei israeliene de supraveghere NSO Group a intentat marţi un proces împotriva Facebook Inc, spunând că gigantul de socializare le-a blocat conturile private atunci când a dat în judecată NSO luna trecută.

Serviciul de mesagerie whatsapp, deţinut de Facebook, a acuzat NSO în instanţă în California luna trecută că a ajutat spioni ai unor guverne nenumite să pătrundă în telefoanele a aproximativ 1.400 de utilizatori de pe patru continente pentru a-i spiona.

Ţintele acţiunilor grupului NSO includ diplomaţi, dizidenţi politici, jurnalişti şi înalt oficiali guvernamentali.

Angajaţii NSO au spus că Facebook şi Instagram le-au închis conturile, fiind închise chiar şi cele ale familiilor angajaţilor.

Aceştia au solicitat unei instanţe inferioare din Tel Aviv să ordone compania Facebook să deblocheze conturile, despre care susţin că au fost blocate brusc şi fără notificare.

Facebook a afirmat într-o declaraţie că a dezactivat „conturile relevante” după ce a atribuit un „atac cibernetic sofisticat” grupului NSO şi angajaţilor săi. Acţiunile „continuă să fie necesare din motive de securitate, inclusiv prevenirea atacurilor suplimentare”, a precizat compania.

În declaraţia lor, angajaţii NSO au afirmat că Facebook a aplicat o „pedeapsă colectivă”, alegând să blocheze conturile private din cauza procesului legal pe care Facebook îl desfăşoară împotriva NSO.

De asemenea, au spus că au introdus o acţiune în Justiţie abia după ce au făcut solicitări repetate către Facebook care nu a răspuns.

„Blocarea conturilor noastre private este o acţiune dureroasă şi nedreaptă a Facebook”, se arată în declaraţie. „Ideea că au fost căutate şi utilizate datele personale este foarte deranjantă pentru noi”.

Angajaţii au afirmat că vor continua „să ajute guvernele din întreaga lume să prevină crima şi terorismul prin tehnologia pe care o dezvoltă”.

Compania whatsapp a acuzat NSO că a facilitat răspândirea unor componente software care permit spargerea criptării mesajelor în 20 de ţări. Mexic, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au fost singurele ţări identificate.

NSO, fondată în 2009, neagă afirmaţiile.

La o conferinţă de IT la Tel Aviv, luni, preşedintele NSO Shiri Dolev, şi-a apărat compania, spunând că tehnologia companiei ar fi făcut lumea mai sigură. Dolev a mai afirmat că doreşte ca NSO să poată discuta deschis despre rolul pe care îl joacă în a ajuta agenţiile de aplicare a legii să prindă terorişti.