APADOR-CH: Ce spune CEDO când primăria şi poliţia nu te lasă să protestezi

Jandarmi.
Jandarmi. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)

Un caz recent câştigat la CEDO de nişte cetăţeni armeni împotriva statului care le-a îngrădit dreptul de a organiza adunări publice, ar trebui să dea de gândit şi primăriilor din România, care au de multe ori un comportament similar cu cel al primăriei Erevan, arată Asociaţia pentru Apărare Drepturilor Omului în România - Comitetul Helskinki (APADOR-CH).

Cazul din Armenia

În 2008, Comitetul Helsinki armean – o organizaţie neguvernamentală de drepturile omului, omoloagă APADOR-CH din Armenia – a decis să organizeze un marş de comemorare a morţii unui cetăţean armean care murise cu un an înainte, aruncându-se de la etajul doi al unei secţii de poliţie, unde se afla în calitate de martor într-un caz de crimă, şi a notificat această intenţie primăriei din Erevan, în condiţiile prevăzute de lege.

"Asociaţia a făcut notificare la Primăria Erevan pe 6 mai 2008, cu 6 zile înainte de organizarea marşului, aşa cum prevede legea armeană ce reglementează adunările publice. Conform acestei legi primăria trebuia să anunţe organizatorii marşului, în timp util, dacă nu aprobă manifestarea sau traseul acesteia, însă Comitetul Helsinki nu a primit nicio veste de la primărie decât pe 13 mai, la o zi după ce marşul ar fi trebuit organizat. Poliţia, însă, fusese înştiinţată de primărie înainte, prin urmare forţele de ordine au fost în măsură să împiedice manifestarea, relatează APADOR-CH.

Comitetul Helsinki s-a plâns la CEDO invocând încălcarea articolelor 11 şi 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – respectiv dreptul la întrunire şi asociere şi dreptul la un remediu efectiv în justiţie. CEDO i-a dat dreptate în martie 2015, considerând că primăria Erevan a îngrădit dreptul la asociere al cetăţenilor armeni, prin faptul că nu a comunicat din timp refuzul de a aproba manifestarea.", arata APADOR-CH

Practica armeană nu este departe de cea românească

Abuzuri similare au loc frecvent şi în România, arată APADOR-CH, reamintind că, şi la noi Primăria Capitalei excelează în tertipuri similare, zădărnicind diverse adunări publice pe motive puerile sau intimidând organizatorii de adunări prin amenzi aplicate arbitrar de jandarmerie.

Recomandăm şi: Faţa nevăzută a bilanţului MAI: Statul român foloseşte poliţişti contra foştilor poliţişti (Video)

Un astfel de caz este cel al liderului OPTAR – Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – Marian Ivan, amendat cu 5000 de lei, la 10 mai 2014, pe motiv că a organizat o adunare a bicicliştilor în Bucureşti, fără să anunţe şi Jandarmeria. Contestarea amenzii face obiectul unui proces în care Marian Ivan este asistat de avocatul APADOR-CH, Nicoleta Popescu.

Marian Ivan a câştigat procesul de contestarea a amenzii, într-o primă instanţă, iar acum se află în faza de recurs, făcut de Jandarmerie. Liderul OPTAR este decis să meargă mai departe cu organizarea de adunări publice ale bicicliştilor, pentru a atrage atenţia asupra faptului că autorităţile nu iau suficiente măsuri pentru încurajarea transportului alternativ într-una dintre cele mai poluate capitale europene. Următoarea manifestare a bicicliştilor se va ţine la 25 aprilie la Bucureşti. În privinţa amenzii, rămâne de văzut dacă ea va fi anulată de justiţie sau ar putea constitui un posibil caz împotriva României la CEDO şi, de ce nu, un punct de plecare pentru rediscutarea Legii 60/1991.

Recomandam şi: Vizita vicepremierului Chinei dă "statul de drept" peste cap. Un practicant Falun Gong luat cu forţa din faţa Guvernului în timp ce era intervievat (Video)

Materialul publicat de APADOR-CH pe acest subiect, poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.