APADOR-CH cere demisia "senatoarei discriminatoare" Gabriela Vrânceanu Firea

Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele
Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele (Epoch Times România)

După ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat-o cu avertisment pe Gabriela Firea, pentru declaraţia despre familiile fără copii, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) solicită public demisia din funcţie a "senatoarei discriminatoare" Gabriela Vrânceanu Firea, pentru că statutul de senator este incompatibil cu cel de discriminator.

Parlamentarul a fost sancţionat miercuri, cu unanimitate de voturi, de către Colegiul director al CNCD pentru că "a comis o faptă de discriminare prevăzută şi sancţionată de Ordonanţa Guvernului nr. 37/ 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, se arată într-un comunicat al organizatei APADOR-CH.

Afirmaţiile senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, potrivit cărora "Nu eşti un om complet fără să creşti un copil (...) Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru ca un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt.", (...) "poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere" (…), "În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provin din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă". Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presă - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă o faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", potrivit unui comunicat de presă al CNCD.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki consideră că săvârşirea de fapte de discriminare este incompatibilă cu calitatea de parlamentar, care presupune nu numai practicarea, ci şi promovarea unui comportament şi a unui limbaj care, printre altele, să nu discrimineze.

APADOR-CH arată că faptul că Gabriela Vrânceanu Firea a fost sancţionată cu avertisment, nu cu amendă, pentru comiterea faptei de discriminare, "nu are nicio relevanţă cu privire la existenţa unei încălcări a legii care interzice discriminarea, încălcare reţinută în sarcina sa de către autoritatea specializată în constatarea şi sancţionarea unor astfel de fapte".

Caracterul vădit al faptei de discriminare ce a fost săvârşită de un senator într-o campanie electorală, din poziţia de purtător de cuvânt al unui partid politic, justifică solicitarea demisiei imediate a senatorului Gabriela Vrânceanu Firea din această funcţie, chiar în condiţiile în care hotărârea Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării poate fi atacată în justiţie, se mai arată în comunicatul semnat de Maria-Nicoleta Andreescu, Director Executiv APADOR-CH.