Prin labirintul memoriilor cuantice. Expoziţie fotografică ce explorează misterele creierului uman

Artistul româno-canadian Eugen-Florin Zamfirescu este într-o continuă căutare de noi descoperiri şi conexiuni, ce ne-ar putea aduce mai aproape de dezlegarea misterelor existenţei noastre.

Prin labirintul memoriilor cuantice
Prin labirintul memoriilor cuantice (Florin-Eugen Zamfirescu)

Încă din expoziţiile anterioare – mergând pe urmele lăsate de civilizaţiile uitate şi prezicând ce s-ar putea întâmpla cu civilizaţia noastră, până la dezvăluirea efectelor entropiei asupra obiectelor de zi cu zi – se poate vedea că Zamfirescu este fascinat în egală măsură atât de artă şi ştiinţă cât şi de potenţialul pe care fiecare dintre ele îl oferă în înţelegerea celeilalte.

"Pentru că dragostea mea este la fel între artă şi ştiinţă, de multe ori cutreier, ca şi Don Quijote, în domeniul uneia, sperând să găsesc răspunsuri şi inspiraţie pentru cealaltă", afirmă artistul.

Zamfirescu continuă să explice procesul său de creaţie. "Odată ce găsesc un concept valoros ce se cristalizează, artistul din mine îl preia, şi îmi ghidează apoi gândurile, ochii şi mâinile spre realizarea unei noi serii de lucrări."

În ultima sa expoziţie de fotografie, "Prin labirintul memoriilor cuantice", Zamfirescu analizează unul dintre aspectele cele mai enigmatice ale existenţei umane - creierul uman, despre care crede că este cheia de deblocare a potenţialului nostru, odată cu înţelegerea sursei de provenienţă a ideilor şi emoţiilor noastre.

Conceptul de expoziţie este inspirat din cartea apărută în 1979, "Gödel, Escher, Bach: Brilianta ghirlandă eternă” ("Gödel, Escher, Bach: Un Eternal Gold Braid"), a profesorului american de ştiinţe cognitive Douglas Hofstadter. Autorul analizează lucrările unui matematician (Kurt Gödel), artist (MC Escher) şi compozitor (Johann Sebastian Bach), cu scopul de a înţelege abilităţile creierului uman, inclusiv capacitatea acestuia de a percepe tiparele umane.

Prin fotografiile diverselor obiecte, cum ar fi ochelari, lentile, ceasuri, sârme, roţi şi alte obiecte care apoi sunt manipulate digital, Zamfirescu încearcă să penetreze în domeniul minţii şi al diferitele forţe ale mecanicii cuantice, despre care el crede că au impact.

"Odată ce găsesc un concept valoros ce se cristalizează, artistul din mine îl preia". - Eugen-Florin Zamfirescu

Dincolo de ceea ce este cunoscut sub numele de biochimie, artistul consideră că forţele electrice, magnetice, gravitaţionale, nucleare, precum şi alte forţe necunoscute, prin interacţiunea lor cu neuronii noştri, ne modelează gândurile, amintirile şi ideile, transformând astfel modul în care percepem lumea.

Zamfirescu compară această explorare a creierului din secolul al XXI-lea cu cea a experimentelor de zbor ale lui Leonardo da Vinci în timpul Renaşterii; ca o parte din încercările fiinţei umane de a răzbate dincolo de limitele sale. Este o cale ce necesită curaj, răbdare şi dăruire - şi care, după cum afirmă artistul, va crea o schimbare de paradigmă în viitorul omenirii.

Expoziţia "Prin labirintul memoriilor cuantice" se desfăşoară până pe 16 noiembrie la Galeria TeodoraART din Toronto.

Pentru mai multe informaţii despre artist şi munca sa, vizitaţi: http://eugenflorinzamfirescu.com