Angela Merkel 'comunistă reformistă' pe vremea RDG sau 'adaptată vremurilor'?

Cancelarul german, Angela Merkel. (Sean Gallup/Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2013

O carte în care cancelarul federal german Angela Merkel este prezentată ca fiind o veche 'comunistă reformistă' va vedea lumina tiparului în Germania, informează revista germană Focus. După cum se susţine în carte, până la sfârşitul regimului comunist Merkel credea în posibilitatea desfăşurării de reforme în Republica Democrată Germană (RDG).

În cartea menţionată, care a apărut cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 2013 din Germania, este abordat subiectul activităţii politice şi a apropierii care exista între viitorul de atunci cancelar federal şi Partidul Socialist Unit din Germania. Printre problemele cercetate se numără statutul de membru şi poziţia pe care Angela Merkel o ocupa în cadrul uniunii tineretului german liber (Freie Deutsche Jugend - FDJ). Între altele, se afirmă că Merkel se ocupa în mod activ de propagandă comunistă, relatează publicaţia Focus, preluată de Inopressa.ru.

Între timp, foştii colegi ai Angelei Merkel nu văd 'vreo problemă în statutul său de membru în organizaţie', deoarece un asemenea statut aveau 90% din populaţie.

Astfel, potrivit lui Michael Schindhelm, scriitor şi consultant în probleme de cultură, care a făcut cunoştinţă cu fizicianul Angela Merkel în 1984 şi a lucrat cu ea în acelaşi birou în cadrul Academiei de Ştiinţe din Berlinul de Est, a declarat că el nu a avut niciodată sentimentul că a sa colegă este 'exagerat de politizată'.

'Mai degrabă invers, ea critica regimul existent. În ceea ce priveşte discursurile publice sau bătăliile politice deschise, acestea erau pentru Merkel, în anii 1980, total inaccesibile', îşi aminteşte Schindhelm. Potrivit acestuia, Angela Merkel nu era o persoană care milita puternic pentru socialism.

Merkel însăşi 'nu se consideră eroină', subliniază Focus. 'Pur şi simplu mă adaptam', a declarat cancelarul federal german. În ceea ce priveşte statutul său de membru în FDJ, Merkel îl explică prin dorinţa de 'a fi ca toţi'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor