Partidele bulgare se luptă pentru a forma un guvern

Premierul bulgar Boyko Borisov. (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2013

Partidul de centru-dreapta GERB a obţinut cele mai multe voturi în alegerile din Bulgaria, dar nu are foarte multe opţiuni când vine vorba de formarea unei coaliţii, iar orice nou guvern va avea aproape sigur nevoie de sprijinul partidului naţionalist Attack, spre îngrijorarea Uniunii Europeane, raportează Reuters.

GERB, al cărui lider Boiko Borisov a demisionat din guvern în luna februarie în timpul protestelor naţionale din cea mai săracă ţară a UE, a câştigat cele mai multe voturi în scrutinul de duminică, dar nu suficiente pentru a obţine o majoritate.

Socialiştii, clasaţi pe locul al doilea, au declarat că vor încerca să se asigure că GERB nu va reveni la putere, oferindu-se să înfiinţeze un guvern tehnocrat, care ar necesita, la rândul său, sprijinul partidului naţionalist Attack.

Imaginea GERB a fost pătată de acuzaţii de corupţie, iar Borisov, liderul său, a preferat să stea în umbră şi nu să vorbească în public sau să facă afirmaţii grandioase despre victorie.

Un impas politic extins ar putea afecta şi mai mult creşterea economică şi aşa deja destul de fragilă a Bulgariei - estimată la 1 la sută în acest an - şi înseamnă întârzieri ale reformelor în domenii cum ar fi ocuparea forţei de muncă, sănătatea şi educaţia.

Alte partide au fost reticente în a lucra cu GERB, care a câştigat 30,7 la sută din voturile exprimate duminică şi care va avea prima şansă să formeze un guvern, potrivit unor rezultate aproape complete. Acesta ar putea comanda o majoritate subţire, dacă va decide să colaboreze cu Attack.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor