Angajaţii de la Amazon.com prezintă 'un risc crescut de boli mintale şi fizice', susţine un expert

(PETER ENDIG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.11.2013

Angajaţii gigantului Amazon.com se pot confrunta cu un risc crescut de 'boli mintale şi fizice', a indicat un expert pe probleme de stres după vizionarea unei înregistrări realizate pe ascuns într-un depozit al companiei, transmite publicaţia The Independent.

Potrivit unui studiu al BBC, turele de noapte pot presupune până la 17 kilometri de mers pe jos, în condiţiile în care personalul este aşteptat să colecteze o comandă la fiecare 33 de secunde.

Reporterul sub acoperire Adam Littler a primit un loc de muncă la depozitul Amazon din Swansea, unde a fost angajat pe un post care prevedea colectarea comenzilor. Reporterul a luat însă cu el un aparat de fotografiat şi a filmat pe ascuns pentru programul BBC Panorama.

Pentru profesorul Michael Marmot, unul dintre cei mai importanţi experţi britanici în privinţa stresului la locul de muncă, depozitul Amazon 'combină toate lucrurile rele dintr-o dată ', iar caracteristicile acestui tip de loc de muncă supun angajaţii la un risc crescut de boli mintale şi fizice.

De cealaltă parte, Amazon a negat acuzaţiile, declarând că siguranţa lucrătorilor este 'prioritatea numărul unu' a companiei.

Potrivit Amazon, inspecţiile oficiale destinate verificării siguranţei lucrătorilor nu au ridicat vreo îngrijorare. De asemenea, a precizat compania, un expert independent, angajat de firmă, a indicat că postul de colectare a comenzilor este 'similar locurilor de muncă din alte industrii şi nu creşte riscul de boli mintale şi fizice'.

Postul lui Littler prevedea colectarea comenzilor dintr-un depozit de circa 744.000 de metri pătraţi, ghidat de un dispozitiv care îi indica ce trebuie să colecteze. Reporterul trebuia să îşi îndeplinească fiecare sarcină într-un anumit număr de secunde, iar dispozitivul emitea un semnal sonor atunci când bărbatul făcea vreo greşeală.

Dispozitivul, prevăzut cu un scaner, colecta date despre cât de repede şi în ce ritm avea loc activitatea de colectare şi trimitea datele managerilor. Dacă viteza de colectare era prea scăzută, el s-ar fi putut confrunta cu acţiuni disciplinare, a povestit reporterul.

După un schimb de noapte de 10 ore şi jumătate, Littler a declarat că a fost 'absolut terminat' după ce a mers pe jos aproape 17 kilometri. Reporterul a fost plătit cu 6,50 lire sterline pe oră în timpul unui schimb de zi şi cu 8,25 lire sterline pe oră pentru turele de noapte.

Ancheta cu privire la condiţiile de muncă de la Amazon survine în contextul în care compania a demarat angajarea a 15.000 de lucrători suplimentari pentru perioada Crăciunului.

Pe de altă parte, Amazon a declarat obiectivele de productivitate sunt stabilite în mod obiectiv, pe baza rezultatelor obţinute anterior de forţa sa de muncă şi că toţi noii recruţi sunt preveniţi că anumite locuri de muncă sunt solicitante fizic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor