Andronescu, acuzată că face prăpăd în învăţământ: A desfiinţat peste noapte 170 de clase din liceele teoretice

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a acuzat, vineri, că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, face prăpăd în învăţământ, desfiinţând peste noapte 170 de clase din liceele teoretice pentru a înfiinţa şcoli profesionale.

Liderul PNL solicită Ministerului Educaţiei ca, înainte să desfiinţeze cele 170 de clase pentru a înfiinţa ”şcoli profesionale”, să doteze corespunzător clasele din şcolile profesionale, să pregătească temeinic profesorii, să semneze parteneriate cu mediul de afaceri şi să asigure o cifră de şcolarizare care să răspundă crizei forţei de muncă, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.

„În acest moment, Ecaterina Andronescu trebuie să fie oprită până nu-i prea târziu! Merge din greşeală în greşeală! După ce în anul 2009 a desfiinţat printr-o singură semnătură şcolile de arte şi meserii, astăzi, în anul 2019, Andronescu desfiinţează peste noapte 170 de clase din liceele teoretice ca să înfiinţeze, chipurile, şcoli profesionale! Nimeni nu contestă faptul că avem nevoie de învăţământ profesional şi dual ca de aer! PNL se bate de ani de zile pentru reînfiinţarea învăţământului profesional, singurii opozanţi fiind parlamentarii PSD. Chiar dacă ne dorim foarte mult revigorarea şcolilor profesionale, noi ştim că nu se pot organiza clase profesionale fără a avea profesori de specialitate, fără a avea semnate contractele cu partenerii economici, fără a avea finanţarea per/elev asigurată, fără laboratoare/ateliere şi un plan clar de şcolarizare!”, a opinat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedinte PNL afirmă că „după măsura luată în 2009 peste 55.000 de copii au abandonat şcoala pentru că părinţii lor nu au putut să le susţină costurile pe care le implică şcolarizarea la liceu; oare care va fi dezastrul anul acesta când 170 de clase de învăţământ teoretic vor fi transformate cu de-a sila în clase de şcoală profesională?”

„Solicit Ministrului Educaţiei să cântărească bine această măsură, să o pregătească temeinic şi să o dezbată serios în spaţiul public cu profesorii, sindicatele, părinţii şi mediul de afaceri. O somez pe Ecaterina Andronescu să nu compromită învăţământul profesional printr-o măsură luată în grabă şi să nu transforme şcoala profesională într-un nou eşec marca ”Ambramburica”, tinerii au nevoie de o meserie, iar o meserie se învaţă în şcoli profesionale bine organizate, adaptate nevoilor pieţei muncii de azi şi de mâine, nu în improvizaţii făcute peste noapte!”, a conchis Raluca Turcan.