Andrei Năstase: Solicit demararea unei anchete penale privind tăinuirea scrisorii din Elveţia referitoare la Plahotniuc

Năstase face apel către cei care l-au slujit pe Plahotniuc să nu se lase ameninţaţi, întrucât nu are niciun sens să facă închisoare pentru un individ care a fugit sperând că în felul acesta nu va răspunde în faţa legii.
Andrei Năstase
Andrei Năstase (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a declarat luni 22 iulie, că instituţia pe care o conduce a intrat, prin mijloace specifice de investigaţie, în posesia scrisorii oficiale venite din partea autorităţilor elveţiene privind intenţia de transmitere spontană a informaţiei către autorităţile competente ale Republicii Moldova, emisă de Procuratura III a cantonului Zurich cu privire la Plahotniuc Vladimir şi alţii.

Potrivit Departamentului Federal de Justiţie şi Poliţie al Elveţiei, autorităţile moldoveneşti urmau să confirme permiterea, în condiţiile solicitate de autorităţile elveţiene, a primirii informaţiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani, deţinute de Procuratura III a cantonului Zurich, termenul limită fiind 21 iunie 2019.

În context, Năstase a afirmat că opinia publică trebuie să ştie că scrisoarea autorităţilor elveţiene a fost transmisă prin intermediul fostului procuror general, Eduard Harunjen la Procuratura Anticorupţie, şi anume procurorului, Adriana Beţişor.

Documentul a fost însă tăinuit de către Harunjen, Beţişor şi instituţiile pe care le reprezentau, în vederea obstrucţionării oricăror anchete penale şi internaţionale împotriva oligarhului Plahotniuc, autor şi beneficiar al mai multor crime cu caracter grav şi foarte grav, a comunicat şeful MAI.

„Solicit demararea imediată a unei anchete interne şi penale în cadrul Procuraturii Generale care să aibă drept subiect această tăinuire. Vinovaţii trebuie să răspundă! Imediat! Totodată, cer intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat, solicitarea Parlamentului de ridicare a imunităţii procesuale a lui Plahotniuc, Şor şi alţii şi anunţarea acestora în căutare internaţională.

Fac din nou un apel către toţi cei care ştiu că au fost sau sunt implicaţi, într-un fel sau altul, în sistemul care a jefuit şi batjocorit Republica Moldova. Renunţaţi la funcţiile pe care le aveţi. Fie că este vorba despre judecători, procurori, poliţişti, funcţionari publici. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Timpul vostru a expirat!”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui briefing de presă.

În lipsa unor reacţii legale şi prompte din partea Procuraturii, în calitate de ministru de Interne, Năstase a specificat că a decis să demareze, ţinând cont de Hotărârea Parlamentului prin care Moldova a fost declarată stat captiv, toate acţiunile necesare pentru elucidarea „stufosului dosar al zecilor de miliarde furate şi al laundromatului mafiei ruseşti prin băncile Republicii Moldova cu sprijinul Justiţiei captive din acea perioadă”.

Acesta a adăugat, în context, că absolut toţi cei implicaţi în acest dosar vor răspunde pentru faptele lor. Nimeni nu este mai presus de lege, indiferent care este numele acestuia sau poziţia pe care acesta o ocupă în stat, a subliniat Năstase.

„Plahotniuc Vladimir este cel care întreţine încă, prin mijloace banditeşti, prin ameninţări telefonice şi şantaj, rezistenţa sistemului criminal creat şi coordonat chiar de el, în ultimii zece ani, în Republica Moldova.

Plahotniuc nu mai are putere, epoca lui s-a încheiat. Nu vă lăsaţi amăgiţi, nu are nici un sens să faceţi închisoare pentru un individ care a fugit sperând că aşa nu va răspunde în faţa legii. Şi el se amăgeşte. Îl vom aduce acasă! Nici el nu bănuieşte cât de curând se va întâmpla acest lucru!”, a punctat ministrul.

În context, liderul Platformei DA a subliniat că după ce va fi dat în urmărire internaţională, angajaţii MAI se vor ocupa de mandatul de aducere al lui Plahotniuc în faţa Justiţie, mandat care „va fi foarte curând emis pe numele ultimului dictator al Europei secolului XXI”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe