Victorie simbolică cu efect zero. ONU a susţinut Rezoluţia privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

Rezoluţia ONU nu poate obliga Rusia să-şi retragă trupele armate de ocupaţie din stânga Nistrului, de aceea efectul ei este zero, a afirmat deputata PLDM Maria Ciobanu.
Tancuri ruseşti în Transnistria
Tancuri ruseşti în Transnistria (mediafax.ro)

Adunarea Generală a ONU a aprobat vineri, 22 iunie cu 64 de voturi proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Este o mare victorie simbolică azi pentru dreptul internaţional în general şi pentru Republica Moldova în special. ONU susţine retragerea trupelor ruse, e un factor important de presiune morală internaţională, Moldova are recunoscută o cauză legitimă”, a notat prim-ministrul Pavel Filip.

Rusia s-a opus vehement adoptării documentului, insistând chiar să se retragă rezoluţia de pe agendă, însă propunerea nu a fost susţinută de statele membre.

Adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, după adoptarea documentului a afirmat că acesta va avea un puternic impact negativ asupra procesului de apropiere a celor două maluri ale Nistrului, precum şi asupra progresului înregistrat în ultimul timp în reglementarea transnistreană.

Dmitri Polianski, citat de Radio Europa Liberă a mai calificat poziţia Chişinăului ca fiind distructivă precizând că este în detrimentul efortului de reglementare transnistreană sub egida OSCE.

Vlad Plahotniuc a declarat că succesul vine într-o guvernare, care a fost acuzată pe nedrept de acţiuni duplicitare şi promovarea intereselor Moscovei, speculaţii care ar fi fost contrazise prin acţiuni concrete şi ferme.

În context, deputata PLDM Maria Ciobanu a menţionat că Rezoluţia nu poate obliga Rusia să-şi retragă trupele armate de ocupaţie din stânga Nistrului, de aceea efectul ei ar fi zero. ”Succes istoric?! Aiureşti, Plahotniuc? Votul a fost: 64 de ţări au susţinut Rezoluţia, 15 au fost împotrivă şi 83 s-au abţinut.”

Fostul ambasador moldovean la ONU Vlad Lupan a ţinut să sublinieze înainte de examinarea documentului că Rezoluţia depusă de autorităţile moldovene la ONU de fapt nu atingea deloc Rusia, deoarece nu conţinea termene concrete de îndeplinire şi nu cerea retragerea totală a trupelor ruse din Transnistria, inclusiv a celor de pacificare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe