Alexandru Tănase: Avocaţii din RM protestează pentru valorile fundamentale ale societăţii democratice

Particip la protest, pentru că-mi respect clienţii care nu merită să fie arestaţi ilegal şi plasaţi în penitenciare cu condiţii dezastruoase doar pentru că aşa doresc procurorii şi judecătorii, afirmă avocatul Vadim Vieru.
Protest al avocaţilor în faţa Curţii de Apel Chişinău, 26.06.2018
Protest al avocaţilor în faţa Curţii de Apel Chişinău, 26.06.2018 (facebook.com/uam)

Cu ocazia Zilei Internaţionale în Sprijinul Victimelor Torturii, zeci de avocaţi din Republica Moldova au protestat marţi, 26 iunie în faţa Curţii de Apel Chişinău împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest exprimându-şi totodată dezacordul privind încălcarea sistemică a dreptului la libertate şi siguranţă a persoanelor şi deţinerea acestora în condiţii inumane şi degradante.

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a ţinut să se alăture protestului şi poziţiei avocaţilor menţionând că judecătorii trebuie să aibă în vedere întotdeauna că, pentru a nu lipsi garantarea libertăţii de esenţă, orice detenţie trebuie să fie excepţională, justificată în mod obiectiv şi să nu depăşească strictul necesar.

În context, ombudsmanul a punctat că libertatea personală este o condiţie fundamentală de care trebuie să profite fiecare. Privarea ei este susceptibilă de a avea un impact direct şi negativ asupra beneficierii de multe alte drepturi, începând cu respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de reuniune, asociere şi exprimare, libertatea de circulaţie, etc.. În plus, fiecare privare de libertate plasează persoana afectată într-o poziţie extrem de vulnerabilă şi o expune riscului torturii şi tratamentelor inumane sau degradante.

”Particip la protest, pentru că-mi respect beneficiarii şi clienţii care nu merită să fie arestaţi ilegal şi plasaţi în penitenciare cu condiţii dezastruoase, doar pentru ca procurorii şi judecătorii aşa doresc, fără să existe probe”, a declarat avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei Alexandru Tănase, actual avocat a precizat că este un caz unic în felul său, când avocaţii nu protestează pentru propriile interese ci pentru valorile fundamentale ale unei societăţi democratice - dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate şi siguranţa etc. ”Sunt solidar cu colegii avocaţi!”

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova a organizat acţiunea de protest în baza unei decizii quasi-unanime a Congresului ordinar al avocaţilor din 6 octombrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe