Andrei Năstase despre refuzul Blocului ACUM de a discuta cu PSRM: Facem exact ceea ce am spus oamenilor

Andrei Năstase
Andrei Năstase (Epoch Times România)

„După refuzul categoric şi atât de radical al Blocului ACUM” la invitaţia socialiştilor privind iniţierea unor discuţii pe marginea formării unei noi coaliţii majoritare în viitorul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialiştilor a anunţat că va convoca în viitorul apropiat organele de conducere ale fracţiunii pentru determinarea acţiunilor viitoare. Totuşi, reprezentantul PSRM, Ion Ceban, a refuzat să răspundă la întrebarea jurnaliştilor privind formarea unei coaliţii cu democraţii.

Pe de altă parte, unii experţi afirmă că invitaţia PSRM adresată Blocului ACUM nu a fost pentru negocieri, ci la discuţii, aceştia considerând că Blocul ACUM ar fi trebuit totuşi să participe la aceste discuţii şi să nu refuze categoric, întrucât dacă se vor afla în opoziţie totală în Parlament nu vor putea rezolva prea multe pentru cetăţeni.

În context, co-preşedintele Blocului ACUM Platforma DA şi PAS, Andrei Năstase, a punctat că prin refuzul categoric, Blocul ACUM nu face altceva decât să se ţină de cuvânt, de angajamentele făcute tuturor cetăţenilor, „pentru că înainte de alegeri nu ne adresăm doar la toţi cei care ne vor vota în alegeri, ci la toţi cetăţenii”.

„Am spus că nu vom face nici un fel de alianţă, nici un fel de coaliţii formale sau informale cu partidele oligarhice, antieuropene, cu hoţii. Iată, facem exact ceea ce am spus oamenilor, spre deosebire de cei care au făcut în spaţiul public tot felul de declaraţii, dar când s-au văzut cu sacii în căruţă, după ce s-au văzut în Parlamentul Republicii Moldova, iată că au recurs la aceleaşi mijloace, la aceleaşi tehnici pe care le-au aplicat de-a lungul timpului – negocieri pe sub masă, negocieri pe la restaurante, negocieri prin cafenele. Or, noi nu suntem ca ei”, a declarat Năstase în cadrul unui interviu acordat postului Europa Liberă.

Mai mult decât atât, liderul Platformei DA a ţinut să specifice că cele două partide care trimit scrisori sau invitaţii Blocului ACUM „toţi vor discuţii. Discuţii despre cine şi cu cine face alianţă, cine şi cu cine face coaliţie. Nu ne-au preocupat alianţele, nu ne-au preocupat tot felul de configuraţii ale viitoarelor guvernări, ne-au preocupat principiile, valorile, activităţile normale ale unor deputaţi care au mandatul oamenilor”.

Amintim că imediat ce Curtea Constituţională a validat mandatele celor 101 deputaţi ai viitorului Parlament, Partidul Socialiştilor, fracţiune cu cele mai multe mandate - 35 la număr - au invitat Blocul ACUM Platforma DA şi PAS la discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare, specificând că „nicio guvernare nu se poate face fără PSRM”.