Blocul ACUM propune un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului Republica Moldova

Blocul ACUM Platforma DA şi PAS
Blocul ACUM Platforma DA şi PAS (Captură Foto / privesc.eu)

Adresându-se tuturor deputaţilor cărora le pasă de cetăţeni şi de Republica Moldova şi care înţeleg că statul merge într-o direcţie total greşită, Blocul electoral ACUM Platforma DA şi PAS a propus un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului şi a cerut deputaţilor să-l voteze în primele şedinţe ale Parlamentului.

Reiterând că alegerile parlamentare au fost fraudate, hoţii dorind să rămână în continuare la guvernare şi să ţină Republica Moldova în sărăcie, corupţie şi deznădejde, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu a menţionat că deputaţii aleşi pe lista Blocului ACUM sunt hotărâţi să facă tot posibilul pentru a elibera statul din captivitatea oligarhiei şi pentru a construi o societate liberă şi prosperă pentru toţi cetăţenii.

„Reiterăm angajamentul nostru ferm, făcut deja în faţa tuturor cetăţenilor, de a nu face alianţe cu partidele oligarhice şi antieuropene - PD, PSRM şi Şor. În această situaţie complicată, soluţia pe care o propune Blocul ACUM este adoptarea în regim de urgenţă de către deputaţii noului Parlament a unui set de legi ce vizează eliberarea instituţiilor statului de sub controlul grupării Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

În contextul celor mai recente poziţionări comune ale Partidului Socialiştilor şi ale Partidului Democrat, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, s-a simţit obligat să precizeze că membrii blocul electoral ACUM, şi-au asumat „cu maximă responsabilitate un singur parteneriat, cel cu cetăţenii Republicii Moldova”.

„După ani de zile de angajament politic public, la 21 februarie, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, am semnat un angajament public, în faţa întregii ţări. Am repetat şi vom repeta ori de câte ori va fi nevoie că noi, cei din ACUM, nu suntem ca ei. Noi ne respectăm cuvântul dat şi angajamentele. Este limpede că atât Plahotniuc cât şi Dodon, caută să-şi mascheze în continuare alianţa de ani de zile şi negocierile ascunse pe care le poartă încă înainte de votul din 24 februarie”, a afirmat Năstase.

Pachetul de legi şi acte legislative pentru dezoligarhizarea statului, propus de Blocul ACUM, include:

1. Adoptarea Declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului.

2. Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

- Demiterea Procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie.

- Demiterea conducerii Serviciului Informaţii şi Securitate.

- Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

- Demiterea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie.

- Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

- Demiterea conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate.

- Demiterea conducerii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

3. Anularea sistemului electoral mixt.

4. Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

- Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

- Consecinţele implementării legii privind amnistia capitalului;

- Anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor (laundromat).

5. Adoptarea Legii Magniţky.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe