Anatol Şalaru: Rusia va ocupa Moldova fără să tragă un foc de armă, datorită propagandei

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din 2018, construindu-şi un nou partid, la care vor putea fuziona toate partidele care împărtăşesc idealul unirii. Acesta declară că moldovenii trebuie să aducă România în Moldova şi să scape de propaganda rusă.
Anatol Şalaru
Anatol Şalaru (facebook.com / anatol.salaru)

Astăzi, duşmanul numărul unu al Republicii Moldova este Rusia şi dorinţa acesteia de a restabili zonele de influenţă şi de a stopa parcursul european al Moldovei. Declaraţia aparţine fostului ministru al Apărării, Anatol Şalaru care consideră că e nevoie de „o revoluţie în mentalitatea oamenilor şi să le explicăm adevărul”.

„În ţările Baltice se luptă cu propaganda rusă, închid posturile TV ruseşti, limitează în drepturi posturile TV ruseşti de propagandă, pe când la noi sunt încurajate. La noi posturile TV ruseşti spală creierii cetăţenilor şi războiul hibrid, de fapt, este lupta pentru minţile oamenilor. Rusia va ajunge la guvernare în Republica Moldova, va ocupa Moldova fără să tragă un foc de armă”, a declarat Anatol Şalaru în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

În contextul vizitei preşedintelui Dodon la Moscova, Şalaru a declarat că Rusia este mai prezentă în Moldova, decât România, adăugând că sărăcirea Moldovei este tocmai în interesul Rusiei, fapt ce va face procesul unirii şi mai greu.

„Cu cât mai prost va trăi lumea cu atât mai puternică va fi influenţa Rusiei şi cu atât mai manipulabilă va fi populaţia. Omul sărac nu se gândeşte la unire, el vrea o bucată de pâine şi astfel se lasă pradă manipulărilor lui Dodon şi ale Rusiei. Rusia duce un război hibrid, un război informaţional foarte puternic în Republica Moldova. Unioniştii de carton care au unionismul numai în campania electorală, trebuie să înţeleagă că un om sărac poate fi uşor manipulat”, a mărturisit Şalaru, adăugând că „trebuie să aducem România în Moldova” prin proiecte concrete.

În opinia politicianului, după alegerile prezidenţiale din 2016, dreapta politică din Moldova s-a compromis şi s-a prăbuşit, astfel că a venit momentul să apară o forţă politică nouă care să consolideze electoratul de dreapta. Mai mult decât atât, Şalaru a precizat că va crea un partid nou şi va încerca să consolideze şi să convingă electoratul, iar cei interesaţi vor putea adera la noua fracţiune, întrucât „sunt foarte multe partide de dreapta şi le voi propune tuturor să fuzionăm”.

„Va fi un partid pro-românesc, unionist, pro-euro-atlantic. Eu consider că am suficiente calităţi de om politic ca să promovez acest partid în Parlament şi nu este doar ideea mea, am avut discuţii cu mulţi lideri politici din Europa şi România, nu numai cu dl Băsescu, dar şi cu preşedintele Iohannis şi cu ex-prim-ministrul Cioloş. Dezamăgirea este mare faţă de liderii politici de la noi şi atunci trebuie să fie creată o mişcare nouă, să redea oamenilor speranţa.

Preşedintele Iohannis mi-a spus foarte clar că ei nu vor mai susţine persoane, vor susţine partide, România va încuraja partidele politice pro-europene. Avem o colaborare bună şi cu Băsescu dar nu poate să vină Băsescu să facă partid pentru noi aici. Până la alegerile parlamentare din 2018 vom construi partidul.”, a specificat fostul ministru.

Fiind întrebat de moderatoare dacă ştie cine va fi noul ministru al Apărării, Şalaru a răspuns convins că „premierul Filip nu va propune niciodată la funcţia de ministru al Apărării un socialist, dar nici Dodon nu va semna decretul pentru a fi numit unul de la liberali. Urmează coaliţia să decidă, să renegocieze ministerele”.

Despre plecarea lui de la Ministerul Apărării, Şalaru a menţionat că ştia încă din luna august a anului trecut, întrucât „viceministrul spunea pe la minister că după alegeri Şalaru va fi dat afară şi eu voi fi ministru”.

„Dl Ghimpu demult şi-a pus în plan să mă dea afară în momentul când mi-am expus părerea despre nişte lucruri care nu au coincis cu ale lui. Eu am fost dat afară pentru că am convocat congresul şi i-am spus lui Ghimpu să-şi asume rezultatele alegerilor prezidenţiale. El trebuia să se retragă vineri, în ajunul alegerilor, sau nu trebuia să candideze, dar să susţină un partid de dreapta, cum ar fi cel al Maiei Sandu.

Ghimpu mi-a propus să-mi cer scuze şi mă lasă în funcţia de ministru şi în funcţiile în partid, dar eu am refuzat să fac acest lucru şi am insistat pe reforma în partid. Ghimpu a discreditat ideea unionistă în Moldova. Unionismul nu se promovează cum a făcut-o Ghimpu, numai cu lozinci. Ghimpu cât a fost preşedinte interimar nu a vorbit niciodată de unionism. Eu consider că Partidul Liberal nu are perspectivă atâta timp cât Ghimpu este preşedinte”, a conchis Anatol Şalaru.