Analiştii Stratfor: Premierul Ponta riscă un conflict cu Iohannis şi cu justiţia

Andrei Pricopie
13.06.2015

alte articole

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.06.2015

Pus sub urmărire penală în dosarul Şova, premierul Victor Ponta riscă să intre în conflict atât cu preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu justiţia şi, indiferent dacă rămâne în funcţie, stabilitatea Guvernului va fi totuşi afectată, atrag atenţia analiştii Strafor, citaţi de Bloomberg, preluat de Mediafax.

"Premierul Victor Ponta se confruntă cu perspectiva unui conflict cu preşedintele şi cu justiţia, riscă să aibă dificultăţi în adoptarea unor proiecte legislative şi să fie vizat de posibile presiuni din partea aliaţilor străini ai României", susţine Stratfor.

Deşi preşedintele Iohannis i-a cerut demisia şi opoziţia menţine obiectivul înlăturării Guvernului României, premierul Ponta nu este dispus să părăsească Palatul Victoria aşa uşor.

"Chiar dacă aceşti factori nu îl forţează pe Ponta să demisioneze, vor afecta stabilitatea Guvernului. Conflictul dintre susţinătorii şi criticii (lui Ponta - n.red.) poate slăbi abilitatea actualei legislaturi de a adopta reforme", au atras atenţia analiştii Stratfor.

Jurnaliştii de la Bloomberg au abordat şi subiectul moţiunii de cenzură împotriva României care a fost respinsă vineri de Parlamentul României.

"Premierul României a reuşit să învingă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduce. Această situaţie probabil nu va stinge criza în care este implicat. Victor Ponta este supus presiunilor pentru a demonstra angajamentul de combatere a corupţiei. Uniunea Europeană, care nu a permis României să adere la Spaţiul Schengen nici măcar la opt ani de la admiterea în Blocul comunitar, monitorizează situaţia corupţiei din România", titrează Bloomberg.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor