Amnesty Internaţional: În Ucraina au fost folosite arme ilegale - bombe cu dispersie


Soldaţi ucraieni călătoresc în vehicule blindate în apropiere de Artemivsk, estul Ucrainei, 24 februarie 2015.
Soldaţi ucraieni călătoresc în vehicule blindate în apropiere de Artemivsk, estul Ucrainei, 24 februarie 2015. (Captură Foto)

Arme ilegale, precum bombe, cu dispersie au fost folosite în conflictul din estul Ucrainei, a raportat organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, criticând în acelaşi timp ambele tabere implicate în lupte pentru numărul ridicat de victime civile.

“Luând în considerare tot ceea ce am înţeles până acum, noi credem că ele (bombele cu dispersie) au fost folosite de ambele părţi”, a declarat miercuri reporterilor din Moscova directorul senior pentru cercetare al organizatiei, Anna Neistat, adăugând că este dificil să se determine cu exactitate acest aspect.

În raportul său anual publicat miercuri, Amnesty a declarat de asemenea că ambele părţi din conflict sunt de vină pentru numărul mare de victime civile provocat de tirurile de mortieră fără discernământ şi de rachetele neghidate folosite în zonele populate, conform Fox News.

Aproape 5.800 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea în aprilie 2014 a luptelor separatiste dintre paramilitarii sustinuţi de Rusia şi trupele ucrainene.

În estul Ucrainei “ambele părţi au eşuat să ia masuri de precauţie rezonabile pentru a proteja civilii, încălcând astfel legile războiului”, a mai declarat Amnesty International.

Grupul a criticat de asemenea şi răpirile, tortura şi execuţiile sumare comise de batalioanele de voluntari ale guvernului şi de unităţile de luptă ale separatiştilor, a adăugat Neistat.

În baza unui acord fragil de pace încheiat în 12 februarie la Minsk, ambele tabere trebuie să îşi retragă armamentul greu la o distanţă de 25 pânâ la 70 de km de linia frontului, în funcţie de calibrul lor.

Dar, armata ucraineană a declarat marţi că forţele sale nu îşi pot retrage armele grele până când nu va avea loc o încetare a focului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe