John Kerry ameninţă Rusia cu noi sancţiuni dacă continuă să încalce armistiţiul de la Minsk

Secretarul american de Stat, John Kerry.
Secretarul american de Stat, John Kerry. (Mark Wilson / Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a avertizat Rusia că riscă impunerea unor sancţiuni suplimentare în următoarele câteva zile dacă continuă să încalce armistiţiul de la Minsk, relatează duminică Bussines World Online.

"Unele măsuri suplimentare vor fi luate ca răspuns la încălcările acestui armistiţiu. Există unele sancţiuni încă foarte grave care pot fi luate iar acestea vor avea un impact negativ crescut, profund asupra economiei ruse", le-a declarat John Kerry reporterilor de la Ambasada SUA din Londra, după discuţiile purtate sâmbătă cu secretarul britanic de Externe, Philip Hammond.

Ucraina a acuzat Moscova că trimite fără încetare trupe în estul Ucrainei, încălcând armistiţiul de la Minsk care a intrat în vigoare pe 15 februarie. Oficialii americani au avertizat la momentul respectiv că nu exclud impunerea unor sancţiuni mai aspre Rusiei în cazul în care acordul nu este pe deplin pus în aplicare.

"Ştim cu certitudine ce furnizează Rusia şi nicio propagandă nu este capabilă să ascundă aceste acţiuni", a precizat John Kerry.

La rândul său, prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat sâmbătă că separatiştii proruşi continuă să atace soldaţii ucrainenei în ciuda acordului de încetare a focului recent.

"O încetare a focului înseamnă că nimeni nu trage. Încetarea focului înseamnă că teroriştii conduşi de ruşi –nu desfăşoară bombardamente, că nu ucid soldaţi ucraineni şi oameni nevinovaţi", a declarat Arseni Iaţeniuk pentru Fox News.

Moscova neagă acuzaţiile, insistând asupra faptului că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt de fapt "voluntari".

Între timp, lovită puternic de sancţiuni, economia rusă deja se clatină, rubla depreciindu-se cu 44% faţă de dolar în ultimul an.

"Noi nu căutăm să rănim oamenii din Rusia care sunt din păcate victime colaterale, ca urmare a acestor sancţiuni", a afirmat John Kerry adăugând că va exista un impact mai puternic odată cu aplicarea unor noi sancţiuni.

Amintim că, potrivit ONU, aproape 5.700 de oameni şi-au pierdut viaţa din aprilie de când au izbucnit luptele din estul Ucrainei şi nu mai puţin de 1,5 milioane de oameni au fugit din casele lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.