Ambasadorul Ucrainei dă asigurări: Nu vorbim de profesori care vor fi daţi afară pentru că acum predau limba română

Considerată o lovitură pentru comunităţile româneşti din Ucraina, noua lege a educaţiei promulgată de Poroşenko este prezentată drept o reformă complexă şi globală de către ambasadorul ucrainean la Bucureşti.
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov (Amasada Ucrainei)

Noua lege a educaţiei din Ucraina nu va duce la închiderea şcolilor unde acum predarea se face în limba minorităţilor, a dat asigurări, marţi, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, în cadrul unei discuţii avute cu o delegaţie de 9 parlamentari români, relatează Agerpres.

Întrevederea diplomatului ucrainean cu parlamentarii noştri a avut loc în contextul în care preşedintele Poroşenko a promulgat o controversată lege care va impune limba ucraineană ca limbă oficială de predare în şcoli, inclusiv în regiunile unde până acum predarea se făcea în limba minorităţilor.

"Nu este vorba aici despre închiderea şcolilor. Nu se închide nicio şcoală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorităţii respective, nu doar a minorităţii române, ci şi a altor minorităţi prezente pe teritoriul Ucrainei. Nu vorbim de profesori care vor fi daţi afară pentru că acum ei predau limba română şi nu pot preda limba ucraineană. Se prevede şi prin legea respectivă, şi prin finanţarea Ministerului Învăţământului ca acei profesori care predau acum în limba minorităţilor să aibă — finanţat de stat — programe de pregătire profesională pentru a preda şi în limba ucraineană", a declarat diplomatul ucrainean.

Oleksandr Bankov a mai precizat că legea promulgată luni seară de preşedinte introduce "reforma foarte complexă şi globală" a sistemului de învăţământ din Ucraina şi nu vizează exclusiv minorităţile naţionale, care sunt prezente şi beneficiază de drepturi prin Constituţie. De asemenea, ambasadorul a susţinut ca implementarea legii se va face prin mai multe acte normative, care ţin de curricule şi de alte aspecte. Astfel, va exista o perioadă de tranziţie după promulgarea legii, timp în care vor trebui elaborate curricula şi alte acte normativ

Oleksandr Bankov a reamintit că legea introduce învăţământul în limba ucraineană începând cu şcoala secundară — clasa a V-a, nu pentru elevii claselor mai mici, şi şi-a exprimat satisfacţia faţă de intenţia ministrului român al Educaţiei, Liviu Pop, de a face o vizită în ţara sa.

"Aştept cu nerăbdare rezultatele acestei vizite, pentru a putea spune unde noi putem identifica soluţii comune pentru a promova în continuare cultura şi limba română pe teritoriul Ucrainei şi a susţine acea evoluţie a minorităţilor care este foarte importantă şi pentru noi", a completat Oleksandr Bankov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne