Băsescu, despre decizia lui Iohannis de a nu merge în Ucraina: "Am părăsit bosumflaţi 'câmpul de bătălie'"

Câtă vreme legea prin care românii din Ucraina vor fi lăsaţi fără educaţie în limba maternă nu e promulgată, Iohannis ar fi trebuit să meargă la Kiev să îi susţină pe conaţionalii noştri de acolo, a transmis preşedintele PMP Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu critică, pe Facebook, decizia lui Klaus Iohannis de a-şi contramanda vizita în Ucraina după ce Parlamentul de la Kiev a adoptat, la începutul lunii septembrie, o nouă Lege a Educaţiei care, practic, desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă. Potrivit lui Băsescu, câtă vreme legea respectivă nu este încă promulgată, datoria lui Iohannis ar fi fost să apere, la Kiev, interesele românilor nu să părăsească bosumflat “câmpul de bătălie“ înainte de a trage “ultimul cartuş“.

"La limită, dar încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, iar după discuţiile bilaterale, la declaraţia comună în faţa presei, Preşedintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susţinut în discuţii şi concluziile la care s-a ajuns. Putea fi un mare succes sau un mare eşec, dar românii din Ukraina ar fi ştiut că Preşedintele României i-a apărat până la capăt. Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi “câmpul de bătălie“ înainte de a trage “ultimul cartuş”. Este doar o părere...

Anularea vizitei Preşedintelui Iohannis în Ukraina şi respingerea vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Parlamentului Ukrainei reprezintă o mare eroare politică, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată.

Eu l-aş fi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor.

Anularea vizitei ar fi fost justificată, dacă Preşedintele Ukrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educaţiei", scrie, pe Facebook, Băsescu.

Postarea lui Traian Băsescu este făcută în contextul în care şeful statului, Klaus Iohannis, a anunţat că a transmis un semnal diplomatic dur Ucrainei, contramandându-şi atât vizita la Kiev cât şi primirea la Bucureşti a Preşedintelui Parlamentului.

"Amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic extrem, extrem de dur", declara recent Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne