Legea educaţiei din Ucraina, o lovitură pentru minoritatea română. Parlamentul României ia atitudine

Noua lege a Educaţiei din Ucraina dă o lovitură puternică învăţământului în limbile minorităţilor naţionale, astfel că parlamentarii români au adresat în mod oficial un apel pentru soluţionarea cât mai urgentă a situaţiei.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Noua Lege a Învăţământului adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, a determinat Parlamentul României, reunit în şedinţă comună, să adopte miercuri, cu unanimitate de voturi, o declaraţie oficială pe această temă.

"Parlamentul urmăreşte cu îngrijorare şi maximă atenţie evoluţiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educaţiei, care limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare şi îngrijorare în România. Parlamentul adresează un apel pentru soluţionarea cât mai grabnică a actualei situaţii, prin acţiune cu bună-credinţă, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv şi respectarea strictă a standardelor europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale, a acordurilor multilaterale şi bilaterale relevante, la care Ucraina este parte", se arată în declaraţia citată de Agerpres.

Parlamentul atrage atenţia că "protecţia, la standarde europene, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina, care numără peste 400.000 de persoane, este un fundament al construcţiei democratice în spiritul valorilor europene îmbrăţişate de poporul ucrainean, fără de care nu este posibil, între altele, avansul către obiectivul de aderare la UE, fixat de autorităţile ucrainene".

"Solicită şi îşi exprimă încrederea că Radă Supremă va asigura, în cel mai scurt timp, un cadru legislativ care să garanteze protecţia drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, începând cu etnicii români din această ţară, acordând o atenţie deosebită celor lingvistice, care să respecte prevederile convenţiilor internaţionale relevante, prioritar dispoziţiilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare şi ale Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, cu asistenţa Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) şi a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE. În cadrul acestui proces, consultarea directă cu reprezentanţii autorizaţi ai minorităţilor naţionale, în principal ai etnicilor români din Ucraina, apare drept oportună şi necesară", se mai precizează în declaraţie.

În acelaşi timp, Parlamentul susţine necesitatea şi solicită implicarea instituţiei prezidenţiale a Ucrainei în soluţionarea favorabilă a problemei prin retrimiterea la Rada Supremă a Legii Educaţiei, pentru reexaminare, şi solicită preşedintelui şi Guvernului României să acţioneze ferm în plan bilateral şi în cadrul structurilor internaţionale relevante pentru asigurarea unei protecţii adecvate a identităţii lingvistice, culturale şi religioase etnicilor români din Ucraina.

În documentul citat se menţionează că o delegaţie de parlamentari români va merge în Ucraina pentru a iniţia un dialog politic cu autorităţile competente, în scopul soluţionării conform standardelor europene a situaţiei.

"Parlamentul României reiterează susţinerea pentru parcursul european al Ucrainei şi îşi exprimă convingerea că în acest proces vor fi respectate standardele internaţionale privind protecţia minorităţilor naţionale", se mai arată în declaraţie.