Criza refugiaţilor: Germania şi Cehia introduc controale la graniţa cu Austria

Ministrul german al apărării Thomas de Maiziere.
Ministrul german al apărării Thomas de Maiziere. (Sean Gallup / Getty Images)

Germania a introdus temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiaţi care vin dinspre această ţară, a anunţat duminică ministrul de interne german Thomas de Maiziere, citat de Spiegel. La fel face şi Cehia, iar astfel acordurile Schengen privind libera circulaţie în Europa au fost practic suspendate.

Teoretic ţările membre ale spaţiului Schengen îşi pot închide graniţele doar pentru 30 de zile după ce informează Comisia Europeană, dar această măsură poate fi prelungită până la şase luni.

Thomas de Maiziere a explicat că reintroducerea controalelor la frontiera sudică este menită să ducă ”la revenirea la o procedură ordonată, dar Germania va respecta dreptul european şi îşi va îndeplini răspunderea umanitară”. În opinia sa, Germania transmite astfel şi un semnal Europei că povara trebuie împărţită solidar. Mai mult, ministrul consideră că trebuie opriţi refugiaţii chiar în regiunile de criză înainte de a pleca spre Europa.

Potrivit poliţiei federale germane, controalele intensive la graniţă vor fi păstrate pe un interval de timp mai lung pentru a opri intrarea necontrolată a refugiaţilor. În acest scop a fost suspendat şi mersul trenurilor din Austria spre Germania.

Dacă iniţial Germania anunţase că va prelua 800.000 de refugiaţi sirieni şi nu îi va trimite înapoi în ţările pe unde au intrat în UE, de Maiziere a declarat acum că ţara sa nu este responsabilă pentru majoritatea căutătorilor de azil care vin în Europa, iar regulamentele de la Dublin rămân valabile. Potrivit acestora, ţările UE în care căutătorii de azil pun piciorul prima dată sunt responsabile pentru înregistrarea şi procesarea cererilor de azil.

Ministrul de Interne a făcut apel la statele membre ca să se ţină din nou de aceste proceduri, deşi chiar Germania le-a încălcat, motivând că ”refugiaţii nu-şi pot alege pur si simplu statul”.

Ca urmare a acestei schimbări de politică a Berlinului, intrarea în Germania nu va mai fi posibilă decât cu documente de călătorie valabile, iar toţi poliţiştii federali au fost trimişi în Bavaria pentru a supraveghea graniţa.

Critica opoziţiei

Măsura decisă de coaliţia CDU-SPD a fost criticată de opoziţie. Închiderea graniţelor nu rezolvă problemele. Trebuie să combatem repede şi eficient cauzele exodului”, a declarat şeful fracţiunii partidului Die Linke, Gregor Gysi.

Şi liderul grupului parlamentar al Verzilor din Bundestag Katrin Göring-Eckardt a declarat pentru Spiegel Online că ”prin reintroducerea controalelor la graniţă, guvernul încearcă să abată atenţia de la propriul eşec. Prea multă vreme, el a ezitat să susţină financiar comunele şi Landurile, să asigure adăposturi şi să accelereze procedurile de azil”.

”Este un mesaj amar care arată neputinţa guvernului german. Landurile şi comunele care trebuie să preia foarte mulţi refugiaţi sunt suprasolicitate. Banii alocaţi nu sunt suficienţi”.

Premierul bavarez Horst Seehofer a cerut şi el o dublare a ajutoarelor pentru landuri în anii 2015 şi 2016, faţă de cele trei miliarde euro pe care guvernul central a spus că le va aloca. El a salutat însă reintroducerea controalelor la frontieră ca pe un ”semnal important către restul lumii” şi s-a lăudat că ”aceasta a fost o iniţiativă bavareză”.

Este un mesaj amar care arată neputinţa guvernului german. Landurile şi comunele care trebuie să preia foarte mulţi refugiaţi sunt suprasolicitate. Banii alocaţi nu sunt suficienţi. Anunţul lui de Maiziere este o recunoaştere a eşecului propriu. Oficiul pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF), subordonat Ministerului de Interne, este în urmă cu tratarea a sute de mii de cazuri de azil pentru că nu are suficient personal, fapt care întârzie foarte mult trierea între cei care au voie să rămână în Germania şi cei care trebuie să plece”, comentează revista Spiegel.

Cehia face la fel

După Germania, şi Republica Cehă a anunţat că va întări controalele la frontiera cu Austria, informează AFP. ”Republica Cehă sporeşte măsurile de control la frontiera sa cu Austria. Noi măsuri vor fi luate în funcţie de numărul de refugiaţi ce se vor îndrepta spre Republică”, a declarat Milan Chovanec, Ministrul de Interne, la televiziunea publică cehă.

La rândul său, premierul ceh Bohuslav Sobotka a declarat că UE nu a fost capabilă să-şi respecte propriile reguli în gestionarea crizei refugiaţilor şi să protejeze eficient graniţa externă a spaţiului Schengen area. Ca urmare acum este necesar să facem paşii operaţionali pentru a creşte securitatea ţărilor individuale şi să oprim fluxul de refugiaţi”.

Reamintim că Cehia, alături de Polonia, Slovacia şi Ungaria, s-a opus vehement introducere de cote obligatorii la nivel european privind împărţirea refugiaţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.