Ambasadorul Irlandei: România trebuie să păstreze contactul cu ţările UE care nu susţin aderarea acesteia la Schengen (interviu)

Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti
Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a avut, pe data de 12 februarie anul curent, o întrevedere la Haga cu omologul său olandez Frans Timmermans. La câteva ore după această vizită, oficialul român a declarat că România a înregistrat un succes diplomatic datorită faptului că Guvernul Olandei nu mai condiţionează adeziunea la Schengen de raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Ministrul olandez de Externe, Franş Timmermans, i-a transmis omologului român, Titus Corlăţean, aflat în vizită oficială la Haga, că Guvernul Olandei nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV", relevă comunicatul MAE.

Totuşi, contactaţi de cotidianul "Evenimentul Zilei", reprezentanţii ministerului olandez de Externe au infirmat miercuri, afirmaţiile lui Titus Corlăţean, precizând că "Olanda nu a luat nicio decizie cu privire la aderarea României în spaţiul Schengen" şi că "poziţia Olandei va fi stabilită înaintea următorului Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne, în strânsă colaborare cu alte state membre".

"Olanda nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Poziţia Olandei va fi stabilită înaintea următorului Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne, în strânsă colaborare cu alte state membre. Olanda salută progresul făcut de România aşa cum a fost analizat în raportul MCV, însă păstrează unele îngrijorări referitoare la susţinerea şi ireversibilitatea reformelor, precum şi la faptul că o serie de recomandări şi condiţionalităţi nu au fost încă implementate", s-a arătat în comunicatul ambasadei Olandei de la Bucureşti.

Despre acest aspect, în contextul în care anul trecut oficialii olandezi precizau că există reticenţe faţă de aderarea României şi Bulgăriei la Schengen, un reporter Epoch Times a discutat cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Irlanda în România, Oliver Grogan. Pe această cale, oficialul irlandez a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei noastre, că într-adevăr Olanda nu a luat încă nicio decizie cu privire la acest lucru şi că problema "trebuie discutată bilateral între România şi Olanda".

Epoch Times prezintă pentru cititorii noştri interviul integral cu ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan.

Reporter: Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut recent o vizită la Haga unde a purtat discuţii cu omologul său olandez, Frans Timmermans. În urma întrevederii, Corlăţean a afirmat că guvernul olandez nu va mai condiţiona aderarea României la Spaţiul Schengen de raportul MCV. Ulterior, cabinetul diplomaţiei olandeze a infirmat declaraţiile ministrului român. Credeţi că acest lucru va afect credibilitatea României şi implicit imaginea ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 6-7 martie, de la Dublin?

Oliver Grogan: Ceea ce înţeleg eu este că reprezentanţii olandezi au spus că nu mai menţin o legătură directă între raportul MCV şi aderarea României la Schengen. Cred că acest lucru relevă importanţa continuării păstrării unui contact între România şi statele membre ale Uniunii Europene care continuă să aibă dificultăţi în susţinerea României.

Ceea ce cabinetul diplomaţiei olandeze a infirmat este faptul că Olanda nu a formulat o poziţie cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen. Totuşi, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean a precizat că poziţia guvernului olandez este cea la care dumneavoastră aţi făcut referire, şi anume că nu mai leagă MCV de aderarea la Schengen.

Da, cred că se refereau la faptul că nu au ajuns la nicio decizie încă cu privire la acest aspect. Eu asta am înţeles. Cred că este o problemă care totuşi trebuie discutată bilateral între România şi Olanda.

Care este poziţia Irlandei vis-a-vis de aderarea României la Spaţiul Schengen?

După cum ştiţi, Irlanda deţine preşedinţia Uniunii Europene, dar în acelaşi timp ea nu este în Schengen. Ştim că România precum şi Bulgaria au o voinţă puternică de aderare la spaţiul Schengen şi noi vom facilita un acord asupra acestui lucru, vom fi transparenţi, obiectivi şi lucrăm pentru un rezultat concret.

În contextul raportului pe justiţie din cadrul MCV, care nu este tocmai favorabil ţării noastre, credeţi că vor fi state membre ale UE care vor ţine cont de concluziile acestui document înainte de a lua decizia cu privire la aderarea României la Schengen? Ar avea vreo greutate acest raport, în sensul unei influenţe negative?

Irlanda deţine preşedinţia Uniunii Europene, dar în acelaşi timp ea nu este în Schengen. Ştim că România precum şi Bulgaria au o voinţă puternică de aderare la spaţiul Schengen şi noi vom facilita un acord asupra acestui lucru, vom fi transparenţi, obiectivi şi lucrăm pentru un rezultat concret.

Nu există o legătură legală între MCV şi Schengen, dar este un fapt că unele state membre ale Uniunii Europene au o percepţie în acest sens. Este un lucru politic şi atunci deciziile se fac pe baza percepţiilor.

Se ştie faptul că raportul MCV este consultativ şi nu există o bază legală prin care să condiţioneze aderarea la Schengen. Prin urmare, chiar şi în condiţiile în care este consultativ ar schimba raportul percepţia unor ţări asupra României cu privire la accesul la Spaţiul Schengen? Ar lua în considerare MCV-ul unele state europene?

Este greu să spun, dar sunt două lucruri. Primul este raportul MCV. În momentul de faţă facem un efort pentru o concluzie agreată printre statele membre şi este aproape gata. Va fi o concluzie echilibrată, dar va fi o decizie asupra adeziunii la Spaţiul Schengen pe data de 7 martie, la Consiul JAI de la Dublin.

Nu demult, preşedintele Traian Băsescu a recomandat principalilor decidenţi politici, respectiv premierului, şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să formuleze o scrisoare, înaintea Consiliului JAI, în care să reitereze angajamentele că România va rezolva toate problemele existente în justiţie semnalate în raportul MCV. Şeful statului consideră că acest lucru ar fi pozitiv în sensul creşterii credibilităţii României şi ar spori şansele aderării. Ce părere aveţi despre această sugestie?

Da, desigur este important ca România să comunice, dar şi mai importante sunt rezultatele în domeniul reformelor vizibile şi acest lucru este esenţial. În legătură cu această scrisoare nu pot comenta.

Deci consideraţi că rezultatele României nu au fost suficient de vizibile? Credeţi că România a oferit o serie de promisiuni care încă nu s-au concretizat?

S-au concretizat. În raportul MCV este vorba despre un progres şi de o tendinţă pozitivă a României. Rămân lucruri de făcut, dar cum am zis, este un echilibru.

Prin urmare, poziţia Irlandei faţă de aderarea României la Schengen va fi una echilibrată? Echilibrată sau realistă?

Irlanda nu are nicio problemă.

În concluzie sunteţi pentru aderarea României la Spaţiul Schengen?

Irlanda nu este membru al Spaţiului Schengen. Dorim ca România să facă progrese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii