Ambasada Olandei: Poziţia Guvernului olandez pe Schengen e neschimbată, aşteaptă raportul MCV

Epoch Times România
09.01.2013

Olanda aşteaptă raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare de luna aceasta înainte de a-şi stabili o poziţie privind aderarea României la Schengen, a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti.

„Punctul de vedere al Olandei rămâne neschimbat. Guvernul olandez va aştepta raportul MCV înainte de a-şi stabili poziţia cu privire la aderarea la Schengen” a României, se arată în răspunsul misiunii diplomatice.

Presa bulgară a scris în ultimele zile că decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată după martie 2013, Olanda menţinându-şi opoziţia faţă de primirea celor două ţări.

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea să nu fie discutat la Consiliul JAI din martie, iar Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, considerând că cele două ţări nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor, a scris miercuri agenţia bulgară Focus.

Potrivit unor surse din cadrul Comisiei Europene, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din martie 2013 este posibil ca subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să nu fie discutat.

Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, deoarece consideră că Bulgaria şi România nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor. Autorităţile olandeze sunt îngrijorate de situaţia politică din România, care ar putea bloca reformele începute de Bucureşti.

Presa bulgară a relatat şi marţi despre posibilitatea ca decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen să fie amânată după martie 2013.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor avea prima reuniune la 7 martie, când aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda preliminară.

Dar acest lucru se poate schimba, dacă opoziţia Olandei şi a altor ţări faţă de aderarea celor două ţări va rămâne puternică, relatează postul naţional bulgar de radio, citând surse din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit acestor surse, de data aceasta de vină este România, mai exact situaţia politică dificilă de la Bucureşti.

Într-un interviu acordat NewsIn, ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan, a precizat că raportul MCV ” va fi publicat spre sfârşitul lunii ianuarie”.

Există informaţii că raportul va fi mai bun decât cel din vara anului 2012, dar nu va fi unul pozitiv, întrucât autorităţile române mai au de rezolvat o serie de probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor