Olanda ar putea face uz de dreptul de veto pentru a bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen

(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2013

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea să nu fie discutat la Consiliul JAI din martie, iar Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, considerând că cele două ţări nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor, scrie agenţia bulgară Focus, citând Moldnews.

Potrivit unor surse din cadrul Comisiei Europene, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din martie 2013 este posibil ca subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să nu fie discutat.

Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, deoarece consideră că Bulgaria şi România nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor. Autorităţile olandeze sunt îngrijorate de situaţia politică din România, care ar putea bloca reformele începute de Bucureşti.

Presa bulgară a relatat şi marţi despre posibilitatea ca decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen să fie amânată după martie 2013.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor avea prima reuniune la 7 martie, când aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda preliminară.

Dar acest lucru se poate schimba, dacă opoziţia Olandei şi a altor ţări faţă de aderarea celor două ţări va rămâne puternică, relatează postul naţional bulgar de radio, citând surse din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit acestor surse, de data aceasta de vină este România, mai exact situaţia politică dificilă de la Bucureşti.

Presa bulgară a relatat, la sfârşitul anului trecut, că extinderea Schengen nu pare a se afla pe lista de priorităţi a Preşedinţiei irlandeze a UE.

În prima conferinţă de prezentare a priorităţilor, din decembrie 2012, ministrul de stat pentru afaceri europene, Lucinda Creighton, a declarat că Irlanda sprijină politica de extindere a UE, precizând că speră că Serbia va primi o dată de începere a negocierilor de aderare până în iunie 2013, relatează BAT.

Totuşi, Creighton nu a menţionat aderarea Bulgariei şi României la Schengen printre priorităţile Preşedinţiei irlandeze.

Presa bulgară reaminteşte că toate ţările care au deţinut Preşedinţia UE, de la începutului lui 2011, au inclus aderarea celor două state printre priorităţi.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat NewsIn, ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan, a declarat că aderarea României şi Bulgariei la Schengen reprezintă „o prioritate importantă” a Preşedinţiei irlandeze a UE, care a început la 1 ianuarie 2013.

„Consiliul European a mandatat Preşedinţia să revină asupra acestei chestiuni în martie. Irlanda va continua negocierile pentru a avansa spre un acord privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen”, a declarat ambasadorul irlandez.

„Suntem conştienţi de faptul că ambele ţări au îndeplinit cerinţele tehnice pentru accedere. Totuşi, un număr de state membre au indicat că doresc noi dovezi privind progrese semnificative şi sustenabile din partea celor două ţări, inclusiv în cadrul MCV, înainte de o decizie a Consiliului privind intrarea (n.r. – în spaţiul Schengen). Se pare că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat spre sfârşitul lunii ianuarie”, a mai spus Grogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor