Corlăţean: Guvernul va adopta un mandat de poziţie privind Schengen până la reuniunea JAI din martie

Ministrul de externe român, Titus Corlăţean.
Ministrul de externe român, Titus Corlăţean. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.02.2013

Guvernul va adopta un mandat de poziţie privind strategia pentru Schengen până la reuniunea JAI din martie, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de externe, Titus Corlăţean, întrebat dacă România va insista pentru un vot referitor la aderare la Consiliul de luna viitoare.

„Cred că trebuie să ne facem o evaluare atunci, înainte de reuniunea JAI, în interiorul Guvernului şi Guvernul va trebui să adopte un mandat de poziţie la această reuniune. Putem avea şi avem diferite evaluări, colegii de la MAI, care au acumulat de-a lungul anilor un anumit grad de frustrare pentru că ei au gestionat pe fond, au făcut toate demersurile, criteriile, investiţiile de un miliard de euro în securizarea frontierelor, deci acolo este o mare aşteptare şi, poate, un anumit grad de frustrare. Avem şi la noi la MAE propria evaluare, cert este că ne dorim în mod legitim să existe o hotărâre favorabilă României în baza respectării criteriilor, acest drept legitim este ceea ce aşteptăm şi pentru ca procesul să rămână credibil, procesul de aderare la spaţiul Schengen trebuie să rămână credibil. Câtă vreme îndeplineşti criteriile, procesul credibil spune că o decizie favorabilă României trebuie adoptată. Dacă procesul nu mai este credibil, pentru că oricâte criterii ai îndeplini, nu ajungi la obiectiv şi procesul nu mai este credibil, putem să ne facem evaluarea cu privire la conduita noastră, dar până la Consiliul JAI trebuie să continuăm eforturile”, a precizat, după reuniunea CAE, Titus Corlăţean, întrebat dacă România va insista pentru un vot privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din martie.

„Este un proces dinamic, deci trebuie să ne luptăm până la Consiliul JAI din luna martie, pentru ca acest punct care a fost înscris pe ordinea de zi la Consiliul European din decembrie să primească o rezolvare favorabilă pe baza soluţiei de compromis discutată anterior. Deci, e un proces dinamic, nimeni nu poate spune astăzi s-a rezolvat situaţia, mâine, poimâine. Cu cât ne apropiem, vom trage concluziile care se impun”, a mai spus Titus Corlăţean.

Rugat să comenteze faptul că Irlanda, care deţine Preşedinţia UE, a anunţat că deocamdată nu se ştie sigur dacă subiectul se află pe agendă, şeful diplomaţiei şi-a exprimat speranţa că nu vor fi surprize în acest sens.

„Câtă vreme e o decizie a Consiliului European şi în toate reuniunile pregătitoare ale Grupului de lucru ad-hoc pe lărgire. Punctul este pe ordinea de zi, nu cred, sau sper să nu avem surprize”, a punctat Titus Corlăţean.

Olanda şi Germania urmează să-şi formuleze o poziţie după analizarea raportului MCV din ianuarie. Şi alte ţări continuă să aibă reticenţe faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Dacă nu se va ajunge la un consens, cel mai probabil Preşedinţia irlandeză nu va include subiectul pe agenda JAI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor