Ambasada Chinei evita sa analizeze rapoartele de recoltare a organelor

Fostul Secretar de Stat David Kilgour (stanga) si avocatul de drepturile omului David Matas vor conduce o investigatie independenta asupra acuzatiilor conform carora regimul comunist chinez extrage organe vitale de la practicantii Falun Gong inchisi pentru a fi vandute pentru profit.
Fostul Secretar de Stat David Kilgour (stanga) si avocatul de drepturile omului David Matas vor conduce o investigatie independenta asupra acuzatiilor conform carora regimul comunist chinez extrage organe vitale de la practicantii Falun Gong inchisi pentru a fi vandute pentru profit. (Corban Hu / NTDTV)

O echipa canadiana doreste sa calatoreasca in China pentru a verifica acuzatiile conform carora lagarele de munca si spitalele din China inlatura organe de la prizonierii constiintei pentru comert. Ei s-au lovit de un blocaj, totusi, si anume ambasada Chinei din Ottawa.

La 2 iunie, fostul secretar de stat pentru Asia-Pacific, David Kilgour, si avocatul David Matas au trimis o scrisoare oficiala ambasadorului chinez prin care cereau o intalnire pentru a discuta termenii unei calatorii in China. Trei saptamani mai tarziu ambasada a trimis un membru al personalului ei, pe nume Sun, pentru a se intalni cu Kilgour.

Intalnindu-se vineri intr-o locatie nedezvaluita in Ottawa, Kilgour si-a prezentat cererea pentru o viza de calatorie in China pentru a investiga rapoartele, a afirmat el.

“Primul lucru pe care l-am intrebat a fost: ‘Ne veti da vizele?’ si raspunsul sau a fost: ‘Ei bine, eu nu ma ocup de vize. Trebuie sa mergeti la departamentul de vize. Trebuie sa depuneti o cerere pentru vize,’” a declarat Kilgour.

“Aceasta intalnire avea scopul de a determina daca primim sau nu vizele. Si el ne-a spus ca nu are de a face cu vizele, lucru pe care nu il cred,” a declarat Kilgour postului TV in limba chineza New Tang Dynasty dupa intalnire. “Vreau sa spun, este in mare parte o pierdere de timp pentru amandoi.”

Mai devreme in luna mai, Kilgour si Matas au lansat o investigatie asupra rapoartelor conform carora regimul comunist recolteaza organele de la practicantii Falun Gong aflati in viata si care sunt inchisi in lagare de munca si spitale, ucid victimele in proces si le incinereaza trupurile pentru a distruge dovezile.

Desfasurarea unei investigatii independente la fata locului a fost planul lor initial.

Intr-un interviu la inceputul acestei luni, Matas a declarat ca el si Kilgour au dorit ca ambasada sa confirme daca li se vor asigura conditiile cerute pentru o investigatie corecta.

La trei saptamani dupa dezvaluirea acestor acuzatii, prima data publicate de catre Epoch Times in luna martie, autoritatile chineze au invitat observatorii internationali sa inspecteze una dintre unitati — un spital din nord-estul Chinei — unde se crede ca aproximativ 6.000 de practicanti Falun Gong au fost inchisi pentru a li se recolta organele pentru profit.

In aprilie, membrii ai ambasadei americane din Beijing au fost condusi intr-un tur prin spital de catre autoritatile chineze si ei au declarat ca nu au gasit nici o dovada a recoltarii de organe, desi au ramas in continuare ingrijorati asupra rapoartelor. Nici o invetigatie independenta nu a fost permisa de catre autoritatile chineze.

Dupa aceea, o sursa din armata chineza a marturisit intr-un interviu la Epoch Times ca practica de recoltare de organe de la practicantii inchisi se desfasoara de fapt la nivel national, si ca un pas imediat este inlaturarea dovezilor dupa aparitia primelor rapoarte in mass media.

Intr-o conversatie inregistrata cu reporterii Epoch Times dandu-se drept pacienti potentiali pentru transplant de organe, doctorii si membrii spitalelor de pe cuprinsul Chinei au recunoscut ca au organe “Falun Gong,” dar au declarat ca rezerva este limitata.

Matas si Kilgour doresc libertatea de a vizita unitatile si sa se intalneasca cu martori.

“Vom cauta in locuri fara a anunta in avans; vom cauta sa vorbim cu oamenii care doresc sa vorbeasca fara ca ei sa primeasca aprobarea guvernului in avans si cu siguranta fara ca guvernul sa fie prezent,” a declarat Matas.

Dar daca echipa nu primeste accesul in China investigatiile vor continua.

“Ne vom continua raportul indiferent de situatie,” a declarat Matas. “A calatori in China ne-ar fi de ajutor dar nu este esential; putem sa intocmim acest raport fara calatorie si il vom intocmi daca este necesar.”

Matas a declarat la o conferinta de presa la inceputul lunii mai ca echipa se va baza de asemenea pe interviurile cu martorii fugiti din China precum si pe interviurile prin telefon cu surse din China.