Atrocitatile secrete ale regimului comunist chinez

Edward McMillan-Scott este un MEP Conservator pentru Yorkshire si Humber si vice presedinte al Parlamentului European.
Edward McMillan-Scott este un MEP Conservator pentru Yorkshire si Humber si vice presedinte al Parlamentului European. (E. McMillan-Scott)

Edward McMillan-Scott este un MEP Conservator pentru Yorkshire si Humber si vice presedinte al Parlamentului European.

In timp ce in Europa se desfasoara Cupa Mondiala de fotbal, pe cealalta parte a lumii Beijingul se pregateste pentru a gazdui Jocurile Olimpice din 2008. Dar, daca ceea ce mi-au spus recent cativa fosti detinuti este adevarat, lumea civilizata trebuie sa evite China.

Intr-o camera prafuita de hotel cu perdelele trase, barbatii pe care i-am intalnit mi-au povestit despre persecutia brutala a miscarii lor spirituale si, mai rau, vanzarea de organe vii la comanda.

Impreuna cu translatorul meu, barbatii au fost rapid arestati, inchis si interogati pentru “crima” de a se fi intalnit cu mine.

Un practicant inca lipseste si s-ar putea sa fi fost torturat.

Cu cateva zile inaintea aniversarii masacrului din Piata Tiananmen din 4 iunie 1989, am vizitat Beijingul pentru a descoperi un lucru nou ingrozitor: rapoarte despre “recoltarea de organe.”

Organele de la prizonieri sunt practic comercializate si perioada de asteptare pentru un transplant este deseori o problema de cateva zile.

Aproape 400 de spitale din China impartasesc comertul infloritor de transplanturi si anunturile pe Internet ofera rinichi noi la 60.000$.

Ofertantii spun solicitantilor lucruri de genul: “Da, va fi organul unui practicant Falun Gong, asa ca va fi un organ curat.”

Ca fondator al initiativei pentru democratie si drepturile omului in cadrul Uniunii Europene, am dorit sa descopar de ce regimul comunist, care a dominat cea mai mare tara a lumii din 1949 si criticat in fiecare zi de Amnesty International pentru exportul sau de arme, a recurs in prezent la genocid.

In 1992, Falun Gong — o miscare spirituala noua asemanatoare cu Buddhismul si Tai-chi-ul — a inceput sa se raspandeasca in China.

Prima data cand am vizitat Beijingul in 1996, fiecare spatiu deschis era plin de oameni care practicau exerciile lente si meditatia. Pana in 1999 numarul de practicanti Falun Gong a crescut la aproximativ 100 de milioane.

Datorita auto disciplinei si abordarii sanatoase — practicantii nu fumeaza, nu beau alcool si au un cod riguros moral — Falun Gong a fost incurajat de catre autoritati.

Apoi, in 1999, regimul a inceput sa se teama ca Falun Gong ar putea deveni o forta organizata si a inceput o persecutie nemiloasa, organizata de cunoscutul birou “6-10,” numit asa dupa data fondarii sale.

Am auzit ca practicantii au fost tratati aspru si ca tortura aplicata de alti prizonieri a fost incurajata. Totusi, rapoartele privind recoltarea de organe sunt cele care m-au adus in China.

Stand pe patul din camera de hotel, in fata mea se afla Niu Jinping, 52 de ani, si fiica sa de 2 ani. Niu a servit doi ani de inchisoare pentru practicarea de Falun Gong si sotia sa inca se afla in inchisoare.

Ultima data cand si-a vazut sotia, in ianuarie, intregul ei corp era acoperit de vanatai de la repetatele batai la care a fost supusa pentru a renunta la Falun Gong. Acum ea este surda.

Niu era disperat: bataile pe care le suferea sotia sa durau uneori si 20 de ore. El mi-a spus ca 30 de practicanti Falun Gong aflati cu el in inchisoare au murit in urma batailor.

Cand a inceput represiunea, Niu si-a pierdut locul de munca si a trebuit sa isi vanda casa pentru trai. El castiga aproximativ 90$ pe luna pazind masinile celor bogati in China.

A fost ceva in neregula cu Falun Gong incat sa devina periculos pentru regim? Nu, a declarat Niu.

Falun Gong nu este o organizatie cu membri si nu percepe nici o taxa.

Ca raspuns la aceasta persecutie, practicantii au inceput o campanie pasnica a “adevarului” impotriva regimului, care a declansat pana acum peste 10 milioane de demisii din Partidul Comunist si afiliatiile sale.

Conform multor diplomati, jurnalisti si alti observatori pe care i-am intalnit, nu doar Falun Gong, ci si alti buddhisti — in special tibetani — precum si crestini si musulmani sunt persecutati.

Totusi din pacate, explozia economica a Chinei — subiectul unei serii de noi discutii la BBC2 — ii face pe aceeasi aceeasi diplomati si vizitatori sa inchida ochii in fata celor cateva sute de mii aflati in “detentie administrativa.”

Un barbat care a vorbit deschis este avocatul de drepturile omului Gao Zhisheng.

Biroul sau de avocatura din Beijing a preluat cazurile unor oameni disperati pana cand autoritatile l-au pus sub arest la domiciliu in februarie. El l-a sfatuit pe Niu Jinping.

Gao, un crestin, mi-a spus ca sunt singurul politician in sapte ani care s-a intalnit cu practicanti Falun Gong care au fost inchisi si i-a criticat diplomatii vestici pentru ca evita problema.

Celalalt practicant Falun Gong pe care l-am intervievat a fost Cao Dong, 36 de ani; el s-a aflat in inchisoare cu alti sapte demonstranti din Piata Tiananmen si mi-a spus aceeasi poveste.

Cu lacrimi in ochi el mi-a spus ca a vazut cadravrul prietenului sau — un practicant Falun Gong — si gaurile unde organele au fost inlaturate.

Mai tirziu am auzit ca politia secreta a patruns in apartamentul sau si i-au confiscat calculatorul si documentele private.

Colegul sau de apartament au fost interogat timp de cinci zile. Drept urmare, colegul sau de apartament s-a ascuns. Dupa interviu Cao Dong a fost raportat disparut.

Am cerut o intalnire urgenta cu ambasadorul chinez in UE. Daca cei din Beijing cred ca acesta este modul de a se pregati pentru Jocurile Olimpice, atunci au facut o micare gresita.

13 iunie 2006

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe