‘Am fost martor la masacrul din Tibet’

Pierre Maina in Tibet.
Pierre Maina in Tibet. (Danish Cho Yoyu 2006)

COPENHAGA — Pierre Maina s-a oprit intr-un restaurant din Aeroportul Copenhaga. Incet a ridicat cana cu cafea in timp ce isi cauta cuvintele pentru a descrie calatoria sa in Tibet. “Am plecat in Tibet la 27 august si ne-am intors in Danemarca la 12 octombrie. A fost prima data cand am mers in China si cand m-am alaturat unui tur de alpinism in Tibet,” a declarat Maina.

Maina, 47 de ani, este doctor la Spitalul Slagelse Sygehus din Danemarca si un membru al Asociatiei Montane. Asociatia are 400 de iubitori ai muntelui in intreaga lume, cei mai multi membri fiind din tarile vest-europene. Cu doua luni in urma, Pierre si alti 3 alpinisti danezi s-au alaturat unei excursii montane organizate de asociatie. Ei au planuit sa urce pe muntele Cho Oyu din Tibet, care are o inaltime de peste 8.000 de metri.

Cho Oyu este localizat in partea centrala a muntilor Himalaya, 20 km vest de muntele Everest. Este cel de-al saselea varf ca inaltime din lume, atingand 8.201 m.

Conform lui Maina, expeditia aceasta a lasat o amprenta de neuitat in mintea sa. Conversatia noastra incepe cu acest munte Cho Oyu mereu acoperit de zapada…

Alpinistii au stat in aceasta regiune inalta si rece peste o luna de zile, timp in care au intalnit nenumarate probleme si teste severe. In cele din urma au ajuns la tabara finala inainte de a urca pe varf. S-au asezat si s-au pregatit sa urce pe varf. Maina avea unele probleme cu raul de altitudine. Prin urmare, cand ceilalti 3 danezi si restul grupului s-au indreptat spre varf, Pierre nu a avut nici o alternativa decat sa ramana si sa se odihneasca in tabara, care se afla la o inaltime de aproape 5.800 m.

“Cortul nostru nu se afla departe de granita chineza cu Tibetul si Nepalul. Este vorba despre Trecatoarea Nangpa La. In fiecare zi puteam vedea tibetanii transportand unele bunuri peste granita, majoritatea se duc la bazarul Namche din Nepal pentru a-si vinde bunurile. Totusi, in acea dimineata totul s-a schimbat,” a declarat Maina.

“Sambata dimineata, 30 septembrie, dormeam in cort si dintr-o data am fost trezit de sunetul unor impuscaturi. Prima data nu am realizat ca sunetele erau de la pusti. Dupa 5 sau 10 minute mi-am schimbat hainele si am iesit din cort. Primul lucru pe care l-am vazut a fost ca la aproape 50 de metri de cort cativa tibetani incercau sa fuga rapid si toti pareau a fi copii. Multi soldati chinezi au inceput sa traga in ei. Am vazut persoana din fata grupului cum a fost impuscata si a cazut,” si-a reamintit Maina.

Maina nu stia ce se intampla, astfel ca a intrat in cortul taberei. Bucatarul lor, doi tibetani si 5 nepalezi erau acolo. "De la ei am aflat ca un grup de tibetani incerca sa treaca granita pentru a pleca in India sa il caute pe liderul lor spiritual, Dalai Lama.” Pentru a-i opri, granicierii chinezi au tras in ei. “Ei mi-au spus ca tibetanii de obicei nu au voie sa treaca granita si nu pot obtine permisiunea de a parasi Tibetul. Doar cativa tibetani au voie sa vanda bunuri in Nepal.”

Maina a fost atat de socat incat nu stia ce sa spuna. “Totul parea incredibil,” a declarat el.

“Mai tarziu, cand am discutat cu un roman dintr-un alt cort despre aceasta chestiune, am realizat ca devenisem martor. Aceasta a fost un masacru, dar victimele nu aveau nici o arma si nici o capacitate de a lovi inapoi. Ei au putut doar sa fuga. Totusi, in acel loc deschis nu te puteai ascunde. Majoritatea tibetanilor fugitivi erau tineri. Mi s-a spus ca doi dintre ei erau adolescenti.”

Recent, guvernul tibetan exilat a anuntat ca in acest incident, din 77 de oameni cel putin 2 fete au fost impuscate mortal. Una avea 14 ani si cealalta 17. Alti 20 de oameni au fost arestati si infrunta inchisoarea. In prezent nu se stie exact cati oameni si-au pierdut viata.

Mai tarziu Maina a aflat ca tibetanii de acolo erau foarte saraci. Copiii lor cu greu au oportunitatea de a primi o educatie. Mai mult, ei nu au libertate religioasa. Pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun, multi parinti isi asuma mari riscuri pentru a-si trimite copiii la o persoana care ii poate ajuta sa treaca granita pentru a ajunge la Dalai Lama. Din acest motiv majoritatea grupului de refugiati era format din tineri sau chiar copii. Acest tip de evadare are loc in mod normal in timpul iernii cand granicierii sunt mai putini. In fiecare an aproximativ 2.500 de tibetani trec granita ilegal. Pana in prezent, din 6 milioane de tibetani, peste 130.000 au reusit sa fuga in India sau Nepal.

Dupa intoarcerea sa in Danemarca, Maina a vazut la televizor ca regimul chinez a pretins ca incidentul a fost autoaparare, declansat deoarece soldatii chinezi au fost atacati. “Dar romanul Sergiu Matei, care lucra pentru o companie romana de televiziune, a filmat intregul incident cu impuscaturi. Un post danez de televiziune a cumparat acea filmare si a difuzat-o la TV2 si DR. Acele imagini video spun povestea completa despre crima comisa si neaga afirmatia regimului chinez ca a fost vorba de o asa-zisa ‘autoaparare’ a granicierilor chinezi,” a declarat Maina.

“Din filmul video se poate vedea ca soldatul comunist chinez s-a ridicat si a tras. De ce s-a ridicat? Daca se trage in tine, te ascunzi si nu stai in picioare. Puteti vedea clar ca soldatul chinez s-a ridicat si a deschis focul. Din filmul video se poate observa ca tibetanii nu au atacat soldatii,” a accentuat Maina.

Acest film scurt prezinta clar incidentul din acea zi. Peste 20 de tibetani s-au aliniat si au urcat cu mare dificultate. Dintr-o data, unul dintre ei, aflat in fata, s-a impiedicat si a cazut la pamant. Camera s-a miscat catre un soldat chinez care a deschis focul. Tibetanii nu s-au oprit, in ciuda impuscaturii. Nici nu s-au intors inapoi. La scurt timp, 3 soldati chinezi s-au apropiat de refugiatul tibetan cazut. Au examinat corpul acestuia, s-au intors si au plecat fara nici o grija. Din comportamentul lor, rezulta sigur ca tibetanul cazut era deja mort. Filmul arata de asemenea un refugiat tibetan care a scapat ascunzandu-se apoi in tabara de alpinisti.

“Noaptea, dupa ce a primit mancare si haine de la alpinisti, acest refugiat tibetan si-a continuat aventura de trecere a granitei. Nu stiu daca a reusit,” a declarat Maina ingrijorat. “Unii soldati chinezi au vazut ca am fost martori la impuscaturi deoarece nu ne aflam la mare distanta. Dar acest lucru nu i-a impiedicat sa traga, ca si cum nu eram prin zona.”

“A doua zi, a venit un grup mare de soldati. Aparent ei cautau cadavrul refugiatului tibetan. Acei soldati au aruncat fara nici o emotie cadavrul in crapatura unui rau inghetat. Nici nu le-a pasat ca sunt priviti,” a declarat Maina.

“Inainte, am auzit ca drepturile omului sunt o problema serioasa in China. Dar in societatea vestica multi oameni sustin ca are loc o schimbare in bine in China. De aceasta data am fost martor la modul in care regimul comunist chinez trateaza cu refugiatii tibetani. Am fost foarte socat. Am realizat ca de fapt situatia din China nu s-a imbunatatit deloc.”

Intrebat daca i-a fost frica, Maina a declarat: “Da, poate voi fi speriat sa mai plec in China. Nu stiu ce lucruri se pot intampla.” Dar Maina nu a ezitat si a ales sa isi spuna povestea in public. El a declarat: “Vestul inca nu stie ce se intampla in China. Oamenii trebuie sa stie adevarul. Daca poti sa faci putin, fa-o.” Maina a fost incurajat de sotia sa si de multi prieteni. “Am auzit multi oameni discutand despre boicotarea Jocurilor Olimpice din 2008 din Beijing,” a declarat Maina.

Alegerea lui Maina de a vorbi a generat o mare reactie in societatea daneza. Guvernul danez a declarat ca va trata acest incident foarte serios si va presa regimul chinez.

Intrebat de planurile viitoare, Maina a declarat ca va continua sa sustina tibetanii. “Daca guvernul danez are nevoie de ajutorul meu, voi incerca sa fac tot posibilul,” a raspuns el simplu.