Votarea sistemului mixt în prima lectură - o sfidare, o nedumerire şi o mare dezamăgire

Vineri deputaţii PD, PSRM şi PPEM au votat în prima lectură sistemul electoral mixt cu 74 de voturi, fapt ce a scos o mare parte a societăţii civile la protest în faţa Parlamentului. Ceea ce pare a fi o victorie şi un consens pentru parlamentari, a şocat societatea.
Membri ai societăţii civile protestează împotriva modificării sistemului electoral în Moldova
Membri ai societăţii civile protestează împotriva modificării sistemului electoral în Moldova (The Epoch Times România)

Ceea ce pare o victorie pentru cele două mari partide de la guvernarea Republicii Moldova, Democrat şi Socialist, este, în opinia celor care au protestat vineri în faţa Parlamentului o sfidare, o nedumerire şi o mare dezamăgire. Chiar dacă reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor veni la Chişinău peste câteva zile pentru a face o evaluare a rapoartelor societăţii civile privind modificarea sistemului electoral, autorităţile moldovene au ignorat acest lucru şi au supus votului în primă lectură sistemul votului uninominal şi sistemul mixt de votare, fapt ce ar sfida partenerii de dezvoltare ai Moldovei şi Parlamentul European chiar, care cu câteva zile în urmă a votat acordarea în mod condiţionat R. Moldova a unui credit de 100 milioane euro. „Acum societatea civilă trebuie să cheme toată societatea la proteste, numai ca urmare a protestelor lumea civilizată trebuie să vadă că noi ne opunem unei crime pe care vrea s-o comită cu orice preţ Plahotniuc”, a afirmat jurnalistul Vasile Năstase.

„Eu cred că ceea ce a fost astăzi în Parlament putem califica ca o victorie a preşedintelui şi a socialiştilor în lupta contra votului uninominal. Proiectul modificării sistemului electoral de a introduce votul uninominal de către Partidul Democrat a căzut. De bază a fost votat proiectul socialiştilor de introducere a votului mixt, aceasta înseamnă că cu uninominalul s-a terminat, nu va fi uninominal în Republica Moldova”, a declarat preşedintele moldovean Igor Dodon.

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a precizat că vineri în plenul Parlamentului a fost dezbătut şi votat în prima lectură votul uninominal propus de PD şi votul mixt propus de PSRM. Potrivit şefului legislativului, în Parlament s-ar dori ajungerea la un consens, compromis, deşi Dodon a specificat că PSRM ar fi obţinut o victorie. „Decizia de a vota astăzi în prima lectură a fost tocmai pentru a da experţilor Comisiei de la Veneţia spre analiză un singur proiect de lege”, a declarat Candu, în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa Parlamentului, iar asta după ce timp de trei luni PD a organizat o amplă campanie de informare şi colectare de semnături în favoarea votului uninominal.

În context, liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru a calificat ceea ce s-a întâmplat vineri în Parlament ca o sfidare a regulamentului Parlamentului, a partenerilor externi şi a cetăţeanului Republicii Moldova. „Toată campania de informare pe care au organizat-o democraţii este bazată, în exclusivitate, pe minciuni şi manipulări, cetăţeanul fiind absolut desconsiderat. Această triplă sfidare pune RM în rândul statelor în care democraţia a eşuat”, a punctat Cibotaru.

Totodată, Dumitru Alaiba, expert al Centrului de Politici şi Reforme din Moldova a mărturisit, în timp ce protesta vineri în faţa Parlamentului că este împotriva schimbării sistemului electoral în general. „Într-o ţară în care nu există lege, procedura e călcată în picioare, dacă şi există un plan, el există în capul unui om bolnav. Eu cred că noi trebuie să ne organizăm şi să ne punem, într-adevăr, drept scop, printr-un efort conjugat dintre societatea civilă şi comunitatea internaţională, să blocăm această idee, pentru că această guvernare nu o singură dată eşuează în planurile lor bolnave, iar asta se întâmplă de obicei când comunitatea internaţională pe de o parte, şi societatea din interior, pe de altă parte, sunt împreună şi au aceeaşi voce”, a comentat Alaiba.

„Undeva am intuit că aşa se va întâmpla. Mă gândeam că vineri ar fi ideal pentru cei care vor să voteze pe sub masă acest proiect. Pe mine m-a adus aici (la Parlament – n.r.) şocul şi dezamăgirea, pentru că o lege nu trebuie să fie votată într-o astfel de manieră, există nişte proceduri, nişte norme. Iar pe lângă procedurile legale, se încalcă şi anumite norme morale”, a opinat Ion Manole de la Promo-Lex.

În opinia vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, Moldova s-ar afla la doi paşi de dictatură, „primul pas e prima lectură şi al doilea pas va fi cea de-a doua lectură. După aceste două lecturi, rămăşiţele democraţiei vor fi nimicite în R. Moldova”. Cu toate că toată lumea se aştepta ca autorităţile de la Chişinău să ţină cont de mesajul venit din partea PPE şi ALDE şi să aştepte raportul Comisiei de la Veneţia, acest lucru nu s-a întâmplat, iar „asta înseamnă că undeva la GBC (sediul firmelor lui Plahotniuc – n.r.) sau la Nobil, noaptea a fost luată această decizie de a merge „împotriva legii”. Este unica şansă pentru Plahotniuc să-şi păstreze nu doar puterea, dar şi libertatea. El demonstrează nu doar nouă, dar şi europenilor că el nu este politicianul european şi dacă are nevoie de ceva el nu se uită la angajamentele, valorile, principiile europene, el merge după principiul lui, aşa cum merge mafia în toate ţările”, a specificat Slusari.

La rândul său, activistul civic Sergiu Tofilat, preşedinte al comunităţii WatchDog.md, a mărturisit că scopul PD şi al lui Plahotniuc este să se menţină în continuare la guvernare. „Vrem să le transmitem că noi nu avem de gând să cedăm şi vom întreprinde tot ce ne stă în puteri pentru a opri modificarea sistemului electoral”, a opinat Tofilat. Mai mult decât atât, activistul a ţinut să precizeze că în acest proiect de lege sunt nişte greşeli grave. Unele idei propuse de autori, atât socialişti cât şi democraţi, nu se găsesc în niciun sistem politic din nicio ţară a lumii, deci ele se găsesc numai în aceste două proiecte şi „este evident că socialiştii au copiat proiectul de lege de la democraţi”. Tofilat a subliniat că ar fi clar că scopul acestei guvernări nu este eradicarea clasei politice, ci este să se menţină în continuare la guvernare, cel puţin încă un ciclu electoral.

„Noi la ora actuală trebuie să înţelegem că avem în Moldova un sistem criminal hibrid, de tip cartel, bicefal, în care capul mare este Plahotniuc iar capul mic este Dodon şi ei acţionează conform legii vaselor comunicante. Toate acţiunile lor cu esenţă geostrategică, geopolitică sunt foarte bine coordonate dintr-un singur centru şi implementate în modul în care ei şi l-au propus”, a conchis Vasile Năstase, arătându-se sigur de faptul că toată lumea ar fi înţeles deja ce înseamnă acest regim în frunte cu Plahotniuc, acum fiind „foarte important să fim uniţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe