Maia Sandu: Plahotniuc vrea să facă din Moldova un stat al terorii. Mobilizare generală

Maia Sandu, liderul PAS, cheamă moldovenii să se mobilizeze pentru protestul de duminică de la Parlament, să ceară guvernării să renunţe la ideea de modificare a sistemului electoral, pentru a nu permite actualei guvernări să ajungă în următorul Parlament.
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (captură foto)

Pentru duminică, 14 mai, ora 12:00, în Republica Moldova se anunţă proteste în faţa Parlamentului, după ce, timp de o săptămână, cetăţenii au protestat zilnic în fiecare seară în faţa aceleiaşi instituţii, împotriva modificării sistemului electoral. Mai mult decât atât, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a ţinut să specifice că atâta timp cât guvernarea refuză să aibă orice dialog autentic cu societatea atunci protestul şi flashmob-ul, rămân a fi puţinele instrumente prin care pot cetăţenii să-şi exprime punctul de vedere.

„La aceste proteste, şi în special la protestul din 14 mai care a fost anunţat de mai multă lume, partidele politice trebuie să stea departe de scenă. Nu venim acolo ca să vedem şi să auzim lideri politici. Noi avem un singur mesaj, să se renunţe la modificarea sistemului electoral, să se retragă acest proiect de lege care a fost aprobat vineri 5 mai, şi să nu se insiste pe un alt proiect de lege care ar modifica semnificativ sistemul electoral. Trebuie să demonstrăm maturitate. La acest protest nu vor fi organizatori şi oameni responsabili”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, timp de două luni Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, ar fi cheltuit sume enorme de bani pentru a promova votul uninominal, punând accent şi pe cele peste 800 mii semnături colectate de la cetăţeni, dar pe care nimeni nu le-a văzut. „Şi iată, după un asemenea efort enorm şi după atâta discuţie, acum câteva zile în urmă, vineri 5 mai, aflăm cu stupoare că guvernarea renunţă la această idee fabuloasă în favoarea unui proiect promovat de socialişti, de Igor Dodon şi care presupune schimbarea sistemului electoral din unul proporţional în unul mixt”, a adăugat Sandu.

Liderul PAS a specificat că e de înţeles faptul că Plahotniuc şi Dodon au făcut un târg pentru a se menţine în continuare la putere. După ce Plahotniuc l-ar fi ajutat pe Dodon să ajungă preşedinte, acum este rândul lui Dodon să-şi plătească poliţele, să-l ajute pe Plahotniuc să vină în următorul Parlament, după alegerile din 2018, pentru a putea „să controleze lucrurile mai departe aşa cum o face astăzi”.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Democrat are sub 4 la sută sprijin din partea populaţiei, ceea ce înseamnă, în opinia Maiei Sandu, că în cazul unor alegeri corecte şi libere, PD nu ar putea să acceadă în Parlament. Totodată, aceasta consideră că situaţia celor din PD este una dramatică, iar pierderea puterii pentru ei nu este o simplă pierdere a puterii, ci pierderea libertăţii şi a tuturor averilor acumulate pe cale ilegală.

„De-a lungul timpului am asistat la furturi din sistemul bancar, la distrugerea unor bănci, suntem furaţi în continuare prin sistemul energetic, telecomunicaţii, iar costul acestor furturi ni se impune nouă prin tarife. Am văzut aşa-numita reformă a pensiilor, care pentru unii oameni a însemnat nu creşterea ci micşorarea pensiei.

Pe profesori şi alţi angajaţi de stat această guvernare îi hrăneşte cu promisiuni deşarte, le spune că nu există bani, în timp ce guvernarea, Partidul Democrat, cheltuie bani enormi pentru a angaja firme de lobby la Washington şi Bruxelles, care să le spele imaginea. Acestea merg din birou în birou şi încearcă să ajungă la oficiali de acolo pentru a le povesti cât de potrivit este sistemul uninominal pentru Republica Moldova, bănuiesc că acum au schimbat macazul şi vorbesc despre sistemul mixt”, a punctat preşedinta PAS.

Făcând referire la autorităţile moldovene, Maia Sandu a subliniat că ei nu sunt hoţi obişnuiţi, ei vorbesc frumos la televiziune, zâmbesc, unii dintre ei vorbesc limba engleză şi în acelaşi timp îşi fură propriii cetăţeni în timp ce le zâmbesc, acuzând de furt pe alţii. „Plahotniuc nu are unde fugi din Republica Moldova, el este într-o capcană şi pe noi ne ţine ostatici, el vrea să izoleze RM, s-o blocheze şi să fie singurul care face regula aici. Îl foloseşte pe Dodon şi pe alţii ca el ca să-şi atingă scopurile. El vrea să construiască un stat al terorii. El şi guvernarea lui ignoră, în mod făţiş, în ultima vreme, toate recomandările care vin de la instituţiile europene”, a conchis Maia Sandu, adăugând că recent chiar Plahotniuc a declarat că „nici Comisia de la Veneţia nu-i va putea opri în drumul lor de a schimba sistemul electoral. Noi acum suntem pe marginea prăpastiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe