Alina Gorghiu: "Îl invit pe liderul PSD Liviu Dragnea să fie curajos de Ziua Unirii"

Prezentă la Iaşi pentru festivităţile de Ziua Unirii, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a lansat o provocare către Liviu Dragnea şi a anunţat că liberalii încep discuţii vizând modificarea sistemului electoral.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Primenirea clasei politice este obligatorie însă acest obiectiv nu poate fi atins dacă se menţine sistemul actual de vot pentru primari, într-un singur tur, a declarat duminică, la Iaşi, Alina Gorghiu, invitându-l pe şeful PSD Liviu Dragnea să se solidarizeze cu românii, de Ziua Unirii, şi să accepte ideea alegerilor în două tururi, pentru primari.

"Avem obligaţia să primenim clasa politică. Cred că asta nu se poate face dacă vom merge cu încăpăţânare cu acelaşi sistem de vot pentru primari, într-un singur tur. Îl invit pe liderul PSD Liviu Dragnea să fie curajos mâine (duminică - n.r.) de Ziua Unirii şi să se solidarizeze cu românii, cu societatea românească, ce îşi doreşte pentru locale competiţie, legitimitate şi reprezentativitate. Ziua Unirii ar fi cel mai bun moment, ca simbolistică, pentru a putea afla răspunsul că şi cei de stânga acceptă ideea primenirii clasei politice”, a declarat Gorghiu, citată de Agerpres.

Totodată, Gorghiu şi-a exprimat dorinţa de a avea un dialog cu premierul Cioloş, care a refuzat să dea o ordonanţă de urgenţă pe temă alegerilor locale în două tururi, după ce liberalii vor decide paşii următori pentru modificarea legislaţiei electorale.

"În momentul în care ne vom cristaliza propunerile, nu exclud un dialog cu primul-ministru. Avem dialog cu el pe orice temă. Dacă va fi nevoie, nu vom ezita să discutăm cu premierul, nu avem vreun conflict sau polemică cu primul-ministru. Subiectul nu reprezintă o polemică nici măcar cu PSD, încercăm să găsim suport pentru a promova un lucru pe care societatea şi-l doreşte”, a adăugat Gorghiu.

Gorghiu a mai precizat că marţi, Biroul Permanent Naţional al PNL va lua în discuţie varianta optimă pentru modificarea sistemului electoral la alegerile locale, reiterând faptul că PNL nu renunţă la ideea de a avea două tururi la primării.

Reamintim că Biroul Politic Naţional al PNL a decis, la începutul săptămânii trecute, să-i ceară premierului Cioloş adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin, propunere pe care Cioloş a declinat-o, afirmând că o astfel de măsură nu ar fi democratică iar legea alegerilor locale este una politică.

Mai amintim că în programul de guvernare anunţat de Cioloş cu o zi înainte de validarea miniştrilor săi de către Parlament, era inclusă revenirea "urgentă" la alegerile locale în două tururi.

O zi mai târziu, după discuţii cu partidele, premierul a trimis Parlamentului o variantă "îmbunătăţită" a programului de guvernare din care lipsea promisiunea modificării legii electorale, astfel încât alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi. Varianta iniţială a fost respinsă atât de PSD, cât şi de PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne